Vojska, napad / - FOTO: SHUTTERSTOCK
03/02/2024 u 12:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iračke vlasti: U američkom napadu 16 mrtvih, među kojima i civili

Sjedinjene Države izvele su u petak tokom noći napade u Iraku i Siriji na više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, objavila je ranije američka vojska

Iračke vlasti saopštile su danas da je u američkim napadima iz vazduha, pokrenutim tokom noći na proiranske ciljeve u Iraku, poginulo 16 ljudi, među kojima i civili, a 25 je ranjeno, javljaju agencije, prenoseći istovremeno i poruku američkog presjednika Džozefa Bajdena da će se napadi nastaviti u vrijeme i na mjestima koje Amerika izabere.

Kabinet iračkog premijera Mohameda Šia al-Sudanija osudio je napade kao „novu agresiju na suverenitet Iraka“, negirajući da je ih je vlada u Bagdadu unaprIJed koordinirala sa Vašingtonom, a takve tvrdnje nazvao je „lažima“.

Sjedinjene Države izvele su u petak tokom noći napade u Iraku i Siriji na više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, objavila je ranije američka vojska.

Akcija američkih snaga uslijedila je nakon što su militanti, za koje Sjedinjene Države tvrde da ih podržava Iran, u Jordanu ubili tri, a ranili 40 američkih vojnika.

- Naš odgovor je počeo danas. To će se nastaviti u vrijeme i na mjestima koje mi izaberemo - upozorio je američki predsjednik Džozef Bajden, javljaju agencije.

On je, prema izvještaju Rojtersa, naveo da „Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugde u svijetu“.

- Ali, svi oni koji bi željeli da nam nanesu štetu treba da znaju ovo: ako naudiš Amerikancu, mi ćemo odgovoriti - dodao je Bajden.

Vojska Sjedinjenih Država je u petak noću po lokalnom vremenu pokrenula vazdušne napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih sa iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podržava, u znak odmazde za napad prošlog vikenda u Jordanu u kojem su ubijena tri Amerikanca, navodi Rojters.

U udarima su abgažovani i dalekometni bombarderi B-1.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vnerovatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku, podstaknuti izraelskom invazijom na Pojas Gaze posle upada pripadnika Hamasa na Jug Izraela.

SAD izvele udare u Iraku i Siriji, na meti militanti povezani sa Iranom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:26