/ - FOTO: UNSPLASH - ILUSTRACIJA, VOJNIK, RAT, SPECIJALAC
18/04/2024 u 23:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran prijeti nuklearnim oružjem

Visoki iranski komandant danas je nagovijestio da bi Iran mogao da razvije nuklearno oružje, ako bi Izrael izvršio napad na iranska atomska postrojenja.

Oficir Revolucionarne garde koji je na čelu korpusa za nuklearnu zaštitu i bezbjednost Ahmad Haktalab rekao je da bi Teheran mogao da preispita svoju dugogodišnju „doktrinu i nuklearnu politiku“, u kojoj Iran insistira da vodi atomski program samo za civile, ali ne i za vojsku, prenosi Politiko.

- Ako cionistički režim namjerava da pribjegne prijetnji napadom na naša nuklearna postrojenja kao sredstvo pritiska na Iran, preispitivanje trenutne doktrine i nuklearne politike i distanciranje od dosadašnjih stavova je moguće i zamislivo - rekao je Haktalab.

Njegove izjave su poslednje u nizu upozorenja iranskih zvaničnika Izraelu, koji odmjerava svoj odgovor na napad proteklog vikenda, prenosi Nova.rs.

Iran je uvjek insistirao da je njegov program obogaćivanja uranijuma namjenjen samo za proizvodnju električne energije. Izrael i mnoge zapadne obavještajne službe, međutim, tvrde da iranski nuklearni objekti prevazilaze ono što je potrebno za miroljubive svrhe i da istovremeno rade na naprednim balističkim projektima.

Haktalab je rekao da je Teheran „spreman da se suoči sa bilo kojom pretnjom cionističkog režima“ i da će moći da uništi izraelska nuklearna postrojenja u slučaju eskalacije.

- Nuklearni centri cionističkog neprijatelja su identifikovani i potrebne informacije o svim ciljevima su nam na raspolaganju. Držimo prst na obaraču kako bismo u svakom trenutku mogli da pošaljemo moćne rakete i da uništimo identifikovane mete -  rekao je Haktalab.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:31