Narges Mohammadi / - THE NOBEL PRIZE
06/10/2023 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iranska aktivistkinja dobitnica Nobelove nagrade za mir

Mohamedi je uhapšena 13 puta tokom svoje aktivističke borbe za prava žena i svih drugih građana Irana. Osuđena je na 31 godinu zatvora i bičevanje više od 100 puta

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2023. godinu je Narges Mohamadi za borbu protiv represije žena u Iranu i njenu borbu za ljudska prava i slobodu za sve.

„Žene, mir, sloboda“, rekla je prije proglašenja ovogodišnjeg laureata predstavnica Nobelovog komiteta, prenosi N1.

Mohamedi je uhapšena 13 puta tokom svoje aktivističke borbe za prava žena i svih drugih građana Irana. Osuđena je na 31 godinu zatvora i bičevanje više od 100 puta.

Nagrađujući je ove godine, Norveški Nobelov komitet želi da prepozna stotine hiljada ljudi koji su prethodnih godina protestovali protiv režima diskriminacije i represije, koji targetira žene, navedeno je u obrazloženju.

Ova prestižna nagrada je do sada dodijeljena 103 puta, a dobilo ju je 140 laureata od čega 110 pojedinaca i 30 organizacija.

I prošle i ove godine za nagradu je bio nominovan predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. I dok su kladionice davale Zelenskom velike šanse, stručnjaci su bili skeptični u vezi njegovog izbora. Kako su objasnili, iako ukrajinski predsjednik vodi pravedni rat i ima svu podršku i simpatije većeg dijela svijeta, teško da će se Komitet odlučiti da nagradu dodijeli nekome ko je usred rata.

U trci za nagradu bio je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, kojeg je nominovao predsjednik turskog parlamenta, a zbog Erdoganovog posredovanja u postizanju Sporazuma o žitu kojim je omogućen izvoz žitarica iz ukrajinskih luka posle otpočinjanja rata u toj zemlji.

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nominovano je ukupno 305 kandidata, najmanji broj u poslednje četiri godine, objavili su organizatori. Među nominacijama koje su podnijete do krajnjeg roka 1. februara, 212 su pojedinci, a 93 su organizacije, saopštio je Nobelov odbor u Oslu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:09