/ - FOTO: PEXELS
13/01/2023 u 21:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iskopavanja litijuma u Nevadi dobilo uslovnu podršku američke vlade

Američko Ministarstvo energetike objavilo je danas da će australijskoj rudarskoj kompaniji Ajonir dati uslovni zajam od 700 miliona dolara za projekat iskopavanja litijuma u Nevadi, s obzirom da SAD tragaju za domaćim izvorom ključne komponente za baterije u električnim vozilima

Ajonir se nada da će iskopavanja u okrugu Esmeralda početi do 2026. godine, i procjenjuje da će količine litijuma sa ove lokacije biti dovoljne za višedecenijsku proizvodnju 400.000 električnih vozila godišnje, dok američka vlada u današnjem saopštenju daje nešto nižu procjenu - 370.000.

Zajam demonstrira namjeru administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena da ojača domaći lanac snabdijevanja litijumskim baterijama, ubrza elektrifikaciju saobraćajnog sektora u SAD, kao i da smanji zavisnost od fosilnih goriva i stranih snabdjevača sirovinama, navodi se u saopštenju.

Predloženom Ajonirovom projektu suprotstavljaju se ekološki aktivisti jer se njime, smatraju oni, ugrožava jedna biljna vrsta, Tijemova heljda (Eriogonum tiehmii), koja uspjeva samo u Nevadi, a već je na ivici iščeznuća. Radi njenog opstanka, ekolozi su u prošlosti podizali i tužbe.

U saopštenju Ministarstva energetike navodi se da Ajonirov projekat teži minimizovanju štetnih uticaja na Tijemovu heljdu, i da je dobijanje zajma uslovljeno prethodnom izradom studije o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Litijum je ključni sastojak baterija koje se najčešće koriste za pogon električnih vozila, ali mnogi inženjeri tragaju za alternativnim sastojcima kako bi se izbjeglo rudarenje koje sa sobom vuče krupne posljedice po životnu okolnu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 23:04