/ - SHUTTERSTOCK
21/08/2023 u 07:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istorijski referendum: Ekvador glasa o vađenju nafte u Amazonu

Ustavni sud zemlje je u maju odobrio da se glasanje održi zajedno sa predstojećim izborima

Građani Ekvadora glasaju na referendumu da li naftne kompanije mogu da nastave da buše naftu u nacionalnom parku Jasuni, prenosi CNN.

Višedecenijska borba za očuvanje nacionalnog parka je počela kada je bivši predsjednik Rafael Korea predložio međunarodnoj zajednici da Ekvadoru da 3,6 milijardi dolara da ostavi Jasuni netaknut.

Ustavni sud zemlje je u maju odobrio da se glasanje održi zajedno sa predstojećim izborima.

Park obuhvata oko milion hektara na mjestu gde se spajaju Amazon, Andi i Zemljin ekvator. Samo jedan hektar zemlje u Jasuniju navodno sadrži više životinjskih vrsta nego cela Evropa i više vrsta drveća nego što ih ima u cijeloj Sjevernoj Americi.

Rezultat referenduma vjerovatno će biti od velikog značaja za budućnost ekonomije Ekvadora. Pristalice koje žele da nastave bušenje vjeruju da bi gubitak prihoda od izvlačenja nafte bio katastrofalan.

- Izvlačimo 55.000 barela dnevno, to je 20 miliona barela godišnje. Sa 60 dolara po barelu to je 1,2 milijarde dolara (oko 1,1 milijarde eura) prihoda za državu. Prekid bušenja bi mogao da nanese ogromnu štetu zemlji - rekao je ministar energetike Fernando Santos u intervjuu na lokalnom radiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:04