/ - PHOTO BY ALEXANDER MILS ON UNSPLASH
17/03/2023 u 09:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Još jedna američka banka u problemu

Izvor ukazuje na to da potezi banke tokom vikenda, koji su bili usmjereni na ojačavanje bilansa stanja, možda neće biti dovoljni da smire zabrinutost investitora

 Prva republička banka, srednji zajmodavac, čije su akcije pale ove sedmice usljed šireg bankarskog previranja, istražuje ekstremne mjere koje uključuju i moguću prodaju, rekla je osoba upoznata u slučaj, prenosi The New York Times.

Izvor ukazuje na to da potezi banke tokom vikenda, koji su bili usmjereni na ojačavanje bilansa stanja, možda neće biti dovoljni da smire zabrinutost investitora, prenose Nezavisne novine.

Banka razmatra i druge alternative, poput infuzije gotovine. Nijedan dogovor nije siguran, dodaje izvor. Portparol banke nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Bloomberg je takođe ranije prenio da banka razmatra opcije koje uključuju i prodaju.

Uprkos naporima posljednjih dana da ojača svoje finansije, Prva republička banka, zajmodavac sa sjedištem u San Francisku poznat po svojoj bogatoj bazi klijenata, i dalje je zabrinut jer dijeli mnogo sličnosti sa bankom Silikonske doline, koja je u subotu bankrotirala.

Kolaps banke Silicijumske doline djelimično je bio rezultat viška iznosa neobezbjeđenih depozita i ulaganja u dugoročne obveznice koje su pale u vrijednosti. Akcije Prve republičke banke oslabile su oko 70 odsto u proteklih pet dana, dajući im tržišnu vrijednost od 5,7 milijardi dolara. Druge američke regionalne banke, koje se bore sa tržišnim previranjima, suočile su se sa novim pritiskom.

Akcije PacWest Bancorp-a pale su za više od deset odsto na otvaranju tržišta, a East West Bancorp za pet procenata. Nasuprot tome, najveće banke, poput JPMorgan Chase i Banke Amerike, zabilježile su manji pad.

U nedjelju, Prva republika je objavila da je obezbijedila pristup za oko 70 milijardi dolara dodatne likvidnosti od Federalnih rezervi i JPMorgan Chase-a.

To je bilo povrh finansiranja kojima ima pristup kao dio hitnog vladinog programa podrške koji je kreiran da spriječi posljedice neuspjeha banke Silicijumske doline. Banka je nastojala da uvjeri investitore i klijente u svoju snagu.

"Pozicije za kapital i likvidnost Prve republičke su veoma jake, a njen kapital ostaje znatno iznad regulatornog praga za dobro kapitalizovane banke", naveli su svom saopštenju u nedjelju.

"Kapital i likvidnost Prve republičke banke vrlo su jaki, a njen kapital ostaje znatno iznad regulatornog praga za dobro kapitalizovane banke", rekla je banka u saopštenju objavljenom u nedjelju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:00