/ - FOTO MEDIABIOR
21/09/2023 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina i Rusija obećale da će štititi međunarodnu pravdu

Vang, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, nalazi se u posjeti Rusiji od ponedeljka do četvrtka

Ruski prjedsednik Vladimir Putin sastao se u srijedu u Sankt Peterburgu sa visokim kineskim diplomatom Vang Jijem koji boravi u posjeti Rusiji. Dvije strane su obećale da će se oduprijeti unipolarnoj hegemoniji i konfrontaciji bloka i zaštiti međunarodnu pravednost i pravdu.

Vang, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, nalazi se u posjeti Rusiji od ponedeljka do četvrtka.

Putin je rekao da je posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Rusiji u martu ove godine obilježila novu eru u odnosima dviju zemalja. Od tada se konstantno sprovode važni sporazumi između dviju strana, što je rezultiralo pozitivnim ishodima na raznim poljima kao što su ekonomska i trgovinska saradnja, kulturna razmjena i sport.

On je rekao da je Rusija prevazišla uticaj jednostranih sankcija koje su uvele zapadne zemlje i da je njena ekonomija ove godine počela normalno da se oporavlja i funkcioniše, dodajući da je Rusija spremna da ojača planiranje i produbi praktičnu saradnju sa Kinom.

Putin je naglasio da Rusija visoko cijeni i čvrsto podržava Inicijativu „Pojas i put“, kao i da je voljna da unaprijedi usklađivanje Evroazijske ekonomske unije u cilju promovisanja regionalnih integracija.

„Kroz kolektivne napore Rusije, Kine i drugih stranaka, BRIKS je ove godine uspješno proširio članstvo, što je saradnju podiglo na novi nivo. Rusija je voljna da održi blisku koordinaciju sa Kinom u multilateralnim okvirima kao što su Šangajska organizacija za saradnju i mehanizam BRIKS-a“, kazao je Putin.

Vang je sa svoje strane rekao da su šefovi država dviju zemalja imali uspešan sastanak ove godine, izloživši novi plan za sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije u novoj eri.

Visoki kineski diplomata istakao je da je tokom trenutne posjete imao sveobuhvatne razgovore sa Nikolajom Patruševim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije, i ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim o saradnji na raznim poljima između dviju zemalja.

Dvije strane su takođe razmijenile mišljenja o trenutnoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji. Kada je u pitanju Ukrajina, Putin je ponovio spremnost Rusije da to riješi dijalogom i pregovorima.

Tokom posjete Rusiji, Vang je kopredsjedavao 18. rundi konsultacija Kine i Rusije o strateškoj bezbjednosti, prisustvovao je sastanku visokih predstavnika Kine, Rusije i Mongolije o bezbjednosnim pitanjima, a odvojeno se sastao i sa Lavrovom i Jadambom Enkhbajarom, sekretarom Mongolskog savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KINARUSIJAPRAVDA
01. maj 2024 10:40