Kineska ekonomija - Šangaj, ilustracija / - FOTO: KINESKA AMBASADA
18/01/2024 u 09:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineska ekonomija postigla ciljni rast BDP-a

Stopa rasta je veća od vladinog godišnjeg cilja od oko pet posto i premašuje povećanje od tri procenta u 2022. godini

Kineska ekonomija završila je 2023. godinu sa ciljanim rastom uprkos domaćim izazovima i spoljnom pritisku, pružajući snažan podsticaj globalnoj ekonomiji.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine porastao je 5,2 posto na godišnjem nivou, na novi nivo od 126,06 biliona juana (oko 17,7 biliona američkih dolara) prošle godine, saopštio je u srijedu Nacionalni biro za statistiku.

Stopa rasta je veća od vladinog godišnjeg cilja od oko pet posto i premašuje povećanje od tri procenta u 2022.

Kina je ostvarila glavne ciljeve postavljene za 2023. godinu i zabilježila solidan skok i poboljšanje ekonomskog učinka, rekao je Kang Ji, šef biroa, koji je takođe upozorio na poteškoće i izazove koji predstoje.

Očekuje se da će doprinos Kine globalnom rastu BDP-a dostići preko 30 posto u 2023. godini, što ga čini najjačim pokretačem rasta na svijetu, rekao je Kang na konferenciji za novinare.

- Rast Kine ne samo da nadmašuje procijenjeni globalni rast od tri posto, već je i na vrhu među glavnim ekonomijama", rekao je Kang "Uprkos silaznom trendu globalne trgovine, kineski izvoz je zabilježio porast prošle godine. Indeks potrošačkih cijena, koji je prošle godine porastao za 0,2 procenta, bio je u potpunom kontrastu sa konstantno visokom inflacijom u nekim zemljama - 

Podaci od srijede takođe su otkrili da su se ključni segmenti ekonomije, uključujući potrošnju i aktivnost usluga, oporavili nakon što je Kina prilagodila svoj odgovor kovidu 19 početkom 2023.

Potrošnja je prošle godine bila značajan pokretač rasta. Konačna potrošnja doprinijela je rastu BDP-a od 82,5 posto u 2023. godini, a maloprodaja robe široke potrošnje porasla je za 7,2 posto na godišnjem nivou, na preko 47 triliona juana.

Sektor usluga zabilježio je rast proizvodnje sa dodatom vrijednošću za 5,8 procenata u odnosu na prošlu godinu, što čini 54,6 procenata BDP-a, pokazuju podaci.

Kada je riječ o sektoru nekretnina, Kang je rekao da je došlo do nekih pozitivnih promjena na tržištu, navodeći kao razlog uži pad glavnih pokazatelja kao što su investicije u razvoj nekretnina i prodaja komercijalnih stanova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:40