Насер Кељменди / - Гугл
13/11/2021 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коме је САД забранила улазак: На списку имена држављана ЦГ нашао се Насер Кељменди

И на списку имена из Црне Горе нашао се поменути Насер Кељменди, али не и његова породица

Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија Сједињених Америчких Држава недавно је ажурирала такозвану црну листу на којој се нашло 12 особа и 12 фирми које су на различите начине повезане са Србијом или се сједишта неких од њих налазе у Србији, јавља Nova S.

Слободан Тешић, Лука Караџић, Небојша Шаренац, Насер Кељменди и сада чланови његове породице – само су нека од „звничних“ имена са ове листе.

Такозвана црна листа представља списак појединаца и компанија којма је забрањен улазак у САД и којима је имовина замрзнута. Поред тога, америчким компанијама забрањује се да послују директно са њима или са компанијама које се повезују са особама чија су се имена нашла на листи.

Велики дио њих су одраније добро познати српској јавности. Тако се на листи нашао Слободан Тешић, блиски сарадник владајуће Српске напредне странке, иначе трговац оружјем за ког је шира јавност сазнала још 2003. године, када је „Заставино“ оружје умјесто у Нигерију, која је наводно била крајни корисник, извезао у Либерију, која је тада била под међународним ембаргом. У наредном периоду афере довођене у везу са Тешићем су се низале…

Недуго након пословања са „Заставиним“ оружјем, Тешић се нашао на црној листи, а она је касније проширена, између осталог, именима његових сарадника. Један од њих је и Горан Андрић који управа компанијом „Велком Трејд“ Београд, а послује и у Великој Британији и Босни и Херцеговини. Како је раније саопштило америчко Министарство финансија, Андрић је један од најближих сарадника Слободана Тешића и представља га у многим међународним продајама, будући да се Тешићево име налазило и на листи УН, те му је било забрањено путовање.

Одмах за њим на листи је и Небојша Шаренац, други Тешићев „компањон“. Он је извршни директор и представник фирми „Техноглобал“ и „Партизан Тецх“, које су се такође нашле на листи санкционисаних. Ту су и Никола Бркић, управник и правни заступник у поменутој фирми „Партизан Тецх“, Есад Капиџић који је на челу компаније која је прихватила да изврши трансакцију Тешићевог новца за уговор о оружју са страном владом у Африци, Желимир Петровић, први човјек фирме која је такође обављала послове за Тешића. Као његови сарадници наводе се још и Сретен Цвјетковић, Зоран Петровић, Милан Суботић и Љубо Маричић.

Интересантно је да се на српској листи санкционисаних нашло име Руса Александра Михаиловича Бабакова, који се у овдашњим медијима спомињао као специјални изасланик руског предсједника Владимира Путина. Оно што се о Бабакову са ове листе може сазнати јесте да је рођен у Кишњеву у Молдавији, да се налази на функцији специјалног представника за сарадњу са руским организацијама и да је руске националности.

Широј јавности постао је познат и након што га је тадашњи председник Томислав Николић одликовао орденом Другог степена за нарочите заслуге у Србији и њене грађане. Међутим, да ли је Бабаков у међувремену добио и српско држављанство, па се зато нашао на српској листи, није познато.

Листа је крајем октобра проширена и на чланове породице криминалца Насера Кељмендија, па се сада могу видјети имена његове дјеце Елвиса и Донате Кељменди, али и имена њихове двије фирме. Дјеца Насера Кељмендија, не само да ће наследити сво његово богатство створено сумњивим капиталом, већ су позната и овдашњим органима гоњења.

На „црној листи“, што се региона тиче, и даље је ту Милорад Додик и Милован Бјелица, предсједник општине Соколац у Републици Српској, Саво Крунић, некадашни савјетник министра међународне тргоине и економских односа БиХ, Драгон Спасојевић и Драгомир Васић. И на списку имена из Црне Горе нашао се поменути Насер Кељменди, али не и његова породица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:30