/ - Марина Абрамовић, фото Д. Рељин
22/09/2023 u 23:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marina Abramović: Zelenski me pitao da postanem ambasador Ukrajine

Potpuno se solidarišem sa ukrajinskim narodom, poručilaje umjetnica

Marina Abramović, žestoki kritičar ilegalne invazije Vladimira Putina, rekla je da je ukrajinski predsjednik zatražio njenu pomoć u obnovi škola.‌

Umjetnica održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu.

‌Posjetioci izložbe moraju da se stisnu između dvije nage manekenke da bi ušli u predstavu, ili da odluče da zaobiđu ono što je jedan novinar nazvao „gole kapije“.

 -Bila sam prvi umjetnik koji je podržao ukrajinski rat protiv Rusije i dao svoj glas. To je definitivno ponavljanje istorije - rekla je ona u intervjuu za "Muzej moderne umjetnosti" u Šangaju.

- Mene je Zelenski pozvao da budem ambasador Ukrajine, da pomognem djeci obnovom škola i slično. Takođe sam pozvana da budem član odbora organizacije Babin Jar da nastavim da štitim spomenik - izjavila je Abramović.

Memorijalni centar holokausta Jevrejima koje su ubili nacisti u Ukrajini oštećen je ruskim raketnim napadima u martu prošle godine. Abramović je postavila svoje djelo Kristalni zid plača u memorijalnom centru u Kijevu četiri mjeseca prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

‌Zid, dugačak 40 i visok tri metra, napravljen je od uglja i iz njega vire veliki kristali kvarca. Posjetioci mogu da dodirnu instalaciju koja odražava zapadni zid Jerusalima.

‌Nije oštećen u raketnom udaru, u kojem je poginulo pet ljudi i oštećena zgrada.

- Izrada Kristalnog zida plača bio je samo prvi korak u suočavanju sa novom istorijom i pronalaženju načina da se izliječi naš sve podijeljeniji svijet - rekla je Abramovićeva.

Umjetnica je postavila video na društvene mreže nekoliko dana nakon što je Putin započeo rat. U njoj je govorila o tome da je rođena u bivšoj Jugoslaviji, koju je svojevremeno napao Sovjetski Savez, a Ukrajince je nazvala „ponosnim, snažnim i dostojanstvenim“.

- Potpuno se solidarišem sa ukrajinskim narodom ovog nemogućeg dana - rekla je ona u videu. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovječanstvo i mora se zaustaviti - rekla je tada umjetnica.

Ubrzo nakon invazije, gospođa Abramović je ponovo postavila jednu od svojih najpoznatijih predstava "Umjetnik je prisutan", kako bi prikupila novac za Ukrajinu.

Pitali su je kako je pomirila transcendentnu prirodu svog rada sa okrutnom stvarnošću savremenog svijeta.

- Mislim da prava promjena dolazi samo ako promenite sebe. Promjenom sebe možete promijeniti hiljade i možete promijeniti svijet. Gandi je bio jedan primjer u istoriji koji je napravio revoluciju a da nije ispustio ni jednu kap krvi - rekla je ona.

Marina Abramović je samo jedna od nekoliko poznatih ličnosti koje će biti regrutovane da pomognu u borbi za odnose s javnošću Kijeva kako bi se osigurala stalna podrška njegovoj borbi.

Mark Hamil, glumac koji je igrao Luka Skajvokera u originalnim filmovima iz Ratova zvijezda, prikupio je sredstva za kupovinu izviđačkih dronova za ukrajinske trupe na frontu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 03:32