/ - PHOTO BY PIRON GUILLAUME ON UNSPLASH
07/09/2023 u 07:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meksiko: Bolnice moraju osigurati pravo na besplatan abortus

Sud je parlamentu naložio da iz krivičnog zakona uklone kazne koje su bile na snazi od 1931. godine

Vrhovni sud Meksika je dekriminalizirao pobačaj u cijeloj zemlji, presudivši da je neustavno izricati zatvorske kazne za prekid trudnoće.

Sud je parlamentu naložio da iz krivičnog zakona uklone kazne koje su bile na snazi od 1931. godine. Kriminaliziranje abortusa krši ljudska prava žena, objavio je Vrhovni sud, prenosi Avaz.

Godine 2021. Vrhovni sud je proglasio apsolutnu zabranu pobačaja neustavnom. Međutim, krivični zakon i dalje predviđa zatvorske kazne do pet godina za abortus. Uključeni doktori takođe se mogu suočiti sa zatvorom.

Prava na abortus nisu jedinstvena u cijelom Meksiku, zemlji sa populacijom od 126 miliona. Pobačaj je kažnjiv u 20 od 32 države, a u nekim je državama dopušten samo u posebnim slučajevima kao što je slučaj silovanja ili ako je majčin život u opasnosti.

Tužbu za dekriminalizaciju na nacionalnom nivou podnijela je Vrhovnom sudu organizacija civilnog društva GIRE. Nakon presude, javne bolnice u cijeloj zemlji sada takođe moraju osigurati pravo na besplatan abortus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:25