G/ / FOTO: Sputnjik
26/05/2024 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini

Ministri finansija G7 najavili su na sastanku u Stresi u Italiji da planiraju preduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima.

Ministri iz sedam najbogatijih liberalnih ekonomija takođe su izrazili zabrinutost da Kina sprovodi netržišne politike i prakse koje štete radnicima, industrijama i kolektivnoj ekonomskoj snazi zemalja G7.

Američka ministarka finansija Janet Yellen pozvala je G7 na formiranje jasne i ujedinjene fronte protiv kineskih pretjeranih industrijskih kapaciteta koji stvaraju makroekonomsku neravnotežu i pozvala zemlje da pripreme odgovor na to, prenosi SEEbiz.

- Ministri finansija G7 namjeravaju da nastave pratiti potencijalne negativne učinke kineskog viška kapaciteta i planiraju preduzeti mjere za poštovanje jednakih uslova tržišnog takmičenja u skladu s Organizacijom svjetskog tržišta - navodi se u nacrtu izjave, u koje je agencija France Press imala uvid.

Francuski ministar ekonomije, Bruno Le Maire, takođe je pozvao G7 na stvaranje ujedinjene fronte za zaštitu svojih industrijskih interesa od Kine, upozoravajući da treba izbjegavati trgovinski rat.

Zapadne zemlje zabrinute su da bi ogromne subvencije koje kineska vlada uliva u tehnologiju, zelenu energiju, električna vozila ili baterije, mogle preplaviti svijet jeftinim proizvodima i ugroziti kineske konkurente u tim sektorima.

Sredinom maja Vašington je najavio značajno povećanje carina u ukupnom iznosu od 18 milijardi USD na kineske proizvode, posebno električna vozila i baterije za ta vozila, kao i ključne metale.

Evropska komisija, koja kao organizacija učestvuje na samitima G7, zajedno s predstavnicima Francuske, Njemačke i Italije, koje su njene članice, u sukobu je s Kinom koju optužuje da remeti evropsko tržište plasiranjem velike količine robe po nerealno niskim cijenama.

Nakon automobila, željeznica i solarnih panela, Brisel je u aprilu otvorio istragu o nepoštenoj praksi proizvođača vjetroelektrana koje subvencionira Peking, što bi moglo rezultirati carinama.

S druge strane, kineski ministar trgovine Wang Wentao optužio je Evropsku komisiju da pokretanjem istraga o kineskim subvencijama vodi protekcionističku, a ne zelenu politiku kako tvrdi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 09:44