/ - PHOTO BY IBRAHIM BORAN ON UNSPLASH
14/04/2023 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najvažnije da se poboljša sigurnost globalnog snabdijevanja

Georgieva je, na konferenciji za novinare u okviru proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu, rekla da je sada najvažnije da se poboljša sigurnost globalnog snabdijevanja i da se spriječi novi hladni rat

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, upozorila je kreatore svjetske politike na opasnost od novog hladnog rata, dok pojačavaju napore da obezbijede industrijske lance snabdijevanja usred geopolitičkih tenzija između velikih sila.

Georgieva je, na konferenciji za novinare u okviru proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu, rekla da je sada najvažnije da se poboljša sigurnost globalnog snabdijevanja i da se spriječi novi hladni rat.

Georgieva je rekla da vjeruje da je to moguće i da će kreatori politike morati da prihvate da će stvaranje novih lanaca globalnog snabdijevanja zahtijevati finansijska ulaganja, prenosi Tanjug.

Direktorica MMF-a, koja je odrasla u Bugarskoj tokom sovjetske ere, rekla je da je iskusila Hladni rat i njegov uticaj na odsijecanje talentovanih ljudi iz svjetske privrede.

MMF predviđa snažan oporavak Kine u ovoj godini, prognozirajući da će kineski udio u globalnom rastu ove godine iznositi jednu trećinu.

Finansijski lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) obavezali su se u srijedu da će dati veću ulogu zemljama sa niskim i srednjim prihodima u lancima snabdijevanja da bi bili otporniji i održivi.

MMF je upozorio da bi rastuće geopolitičke tenzije i fragmentacija globalne ekonomije mogle da povećaju rizike finansijske nestabilnosti i potencijalno utiču na smanjenje globalne ekonomske proizvodnje između 0,2 i sedam odsto.

To je jedan od ključnih razloga zbog kojeg MMF predviđa da će globalna ekonomija godinama ostati u režimu niskog rasta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:42