Photo by Marek Studzinski on Unsplash / - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
13/01/2023 u 16:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rumunija: NATO planira rasporediti avione za praćenje ruske vojne aktivnosti

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, NATO je pojačao svoju prisutnost na istočnom krilu Europe, uključujući slanje dodatnih borbenih grupa

NATO je saopštio da planira rasporediti tri promatračka aviona u Rumuniji sledeće sedmice kako bi obavljali izviđačke misije i nadzirali ruske vojne aktivnosti unutar teritorija vojnog saveza od 30 zemalja, prenosi Index.hr.

Zračni nadzorni avioni sistema upozorenja i kontrole (AWACS) pripadaju floti od 14 aviona koji se obično nalaze u Njemačkoj. Tri aviona  biće poslana u utorak u vazdušnu bazu u blizini rumunskog glavnog grada Bukurešta na misiju koja će trajati nekoliko sedmica, navodi se u saopštenju Saveza.

-Avioni mogu detektovati druge avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za NATO-ovo odvraćanje i obrambenu poziciju-,rekla je portparolka  NATO-a Oana Lungescu.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, NATO je pojačao svoju prisutnost na istočnom krilu Europe, uključujući slanje dodatnih borbenih grupa u Rumuniji, Bugarsku i Slovačku.

-AWACS je provodio redovite patrole iznad istočne Evrope i regije Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a tokom rusko-ukrajinskog rata- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:55