Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
26/03/2023 u 22:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nepal: Suspendovani kontrolori leta, zamalo sudar dva aviona

U petak se avion "Er Indije" (Air India) koji je zbog gustog saobraćaja čekao slijetanje kružeći na visini od 19.000 stopa (5.800 metara), iznenada spustio i za dlaku izbjegao avion "Nepal erlajnsa" (Airlines) koji je letio na visini od 15.000 stopa (4.572 metra)

Vlasti Nepala objavile su danas da su suspendovale tri kontrolora letjenja i pokrenule istragu jer se umalo nisu sudarila dva aviona koja su čekala slijetanje na Međunarodni aerodrom Katmandua.

U petak se avion "Er Indije" (Air India) koji je zbog gustog saobraćaja čekao slijetanje kružeći na visini od 19.000 stopa (5.800 metara), iznenada spustio i za dlaku izbjegao avion "Nepal erlajnsa" (Airlines) koji je letio na visini od 15.000 stopa (4.572 metra), navela je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Nepala, prenose agencije.

Uprava je navela da su "tri kontrolora letjenja koja su tada bili na dužnosti, do daljeg udaljeni s radnog mjesta" i da je formirana istražna komisija.

Upućeno je i pismo regulatorima civilnog vazduhoplovstva Indije da "istraže moguće neodgovarajuće postupanje pilota Er Indije".

Loše održavanje opreme i slaba primjena bezbjednosnih pravila opterećuju vazdušni saobraćaj Nepala uprkos međunarodnim preporukama.

Evropska unija je iz bezbjednosnih razloga zabranila svim nepalskim avioprevoznicima letove u njenom vazdušnom prostoru.

Najnovija vazduhoplovna nesreća u Nepalu se dogodila januara, kada se avion domaće kompanije "Jeti erlajns" (Yeti Airlines) srušio u provaliju prilazeći novom aerodromu Pohara, a poginuli su svi u avionu - 68 putnika i četiri člana posade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 17:03