Štajnmajer / -FOTO: IMAGO, M. POPOW
28/10/2022 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački lider kritikuje Putina: Unio je otrovne podjele u Evropu

Agresija Rusije je i nas u Njemačkoj dovela u vrijeme nesigurnosti za koje smo mislili da je prošlost, kazao je on

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer ocijenio je danas da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do istorijskog prekida u odnosima Berlina i Moskve, koji su sada u novom dobu konfrontacije.

- Kad pogledamo Rusiju danas, nema mjesta starim snovima- rekao je Štajnmajer.

Naveo je da Njemačka i Rusija „danas stoje jedna protiv druge”.

- Agresija Rusije je i nas u Njemačkoj dovela u vrijeme nesigurnosti za koje smo mislili da je prošlost. Ovo je vrijeme obilježeno ratom, nasiljem, izbjeglicama i zabrinutosti od širenja rata na Evropu - naglasio je Štajnmajer.

Kako je kazao, ruski lider Vladimir Putin pokušava da podijeli Evropu.

- On unosi otrov podjele u njemačko društvo, koje je ranjivo zbog svoje otvorenosti. Sankcije sa sobom donose i posledice, ali šta je alternativa njima - da gledamo kao da se ništa nije dogodilo. U našem je interesu da se sa partnerima suprostavimo skretanju Rusije u desno, da se suprostavimo režimu koji napada suseda i koristi energiju kao oružje- rekao je on.

Dodao je da Njemačka nije u ratu, i da je to važno, kao i da se izbjegne nuklearna eskalacija.

- Nikome ko je pri svijesti ne nedostaje želja za pregovorima o miru, ali situacija je takva da nije dovoljna samo dobra volja. Mir koji bi nagradio Putinovo otimanje zemlje nije mir, značio bi prepuštanje Ukrajinaca tlačenju, i povećao bi i Putinovu glad za daljim, a tu su Gruziju, Baltik i Moldavija. Brzi nepravedni mir nije pravi mir, već bi ojačao one u svijetu koji znaju samo za silu, a ne pravo - podvukao je on.

Istakao je da je trenutna situacija veliki test za sve.

- Možda nećemo zbog toga moći nastaviti naš uspješan ekonomski put, ali možemo da postignemo ono što je značajno a to je da sačuvamo naše vrijednosti. Novo doba je izazov za sve nas. To doba zahtijeva promjenu i zalaganje svih u Njemačkoj. Moramo narednih godina prihvatiti ograničenja, svi moraju dati svoj doprinos u ovoj krizi - rekao je Štajnmajer.

Naglasio je da kriza pogađa pre svega ljude koji su i pre ovog rata vodili bitku za preživljavanjem.

- Moramo izbjeći podjelu svijeta na „mi protiv njih”, jer to nije u našem interesu. Moramo istovremeno smanjiti ranjivost i zavisnost, ali to ne znači smanjenje umrežavanja sa svetom, već više umrežavanja. Ali ne treba se povezivati sa malim brojem, već većim-zaključio je Štajnmajer. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:54