Robert Šiler / - FOTO: CNBC.COM
24/01/2024 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nobelovac upozorio: Konfiskacija ruske imovine bila bi „kataklizmična“ za dolar

Ako Amerika to učini Rusiji danas onda to može učiniti bilo kome sjutra. To će uništiti sigurnost koja okružuje dolar i biće prvi korak prema de-dolarizaciji, kojoj mnogi sve više teže, od Kine do zemalja u razvoju, da ne spominjem samu Rusiju, upozorio je ekonomista

Pozicija dolara kao rezervne valute bi bilo ugroženo ako Zapad konfiskuje zamrznuta ruska sredstva kako bi pomogao Ukrajini, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor na Yale University, Robert Šiler, u intervjuu za italijanski medijski izvor La Repubblica.

Prema Šileru, konfiskacija sredstava bi dala globalnoj zajednici, posebno zemljama koje, poput Rusije, “pretvaraju svoje štednje u dolare i stoga ih povjeravaju pouzdanim rukama Uncle Sama”, osnovu da sumnjaju u američku valutu.

- Ako Amerika to učini Rusiji danas onda to može učiniti bilo kome sjutra. To će uništiti sigurnost koja okružuje dolar i biće prvi korak prema de-dolarizaciji, kojoj mnogi sve više teže, od Kine do zemalja u razvoju, da ne spominjem samu Rusiju - upozorio je ekonomista, prenosi La Repubblica.

Ne može me niko uvjeriti da je konfiskacija ruskih sredstava pravi put, objasnio je.

Ukupno gledano, rekao je da iako vidi određenu moralnu osnovu za korištenje ruskih sredstava kako bi se pomoglo Ukrajini, postoji previše rizika i “previše nepoznanica” u vezi s uticajem takve akcije.

Šiler je poznat po istraživanju financijskih tržišta, financijske inovacije, ponašanja u ekonomiji, makroekonomije i nekretnina. 2011. godine bio je nazvan jednim od “50 najuticajnijih ljudi” u globalnoj finansijskoj sceni prema Bloombergu, a 2013. godine dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju za svoju empirijsku analizu cijena imovine.

EU, SAD i njihovi saveznici su zamrznuli otprilike 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi od prošle godine kao dio kampanje sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Rusija smatra da su i početno zamrzavanje njenih sredstava i planovi za njihovu konfiskaciju nezakoniti.

Među onima koji su zamrznuli rusku imovinu, ali i uveli sankcije, nalazi se i Crna Gora. Vlada Crne Gore je to učinila prije godinu i po, ali bez odluke suda, što je rezulitralo da tadašnji Demokratski front i vlasnik i urednik portala Bizniscg Predrag Zečević, podnesu odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti pomenute odluke. Konačan stav Ustavnog suda još se čeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:52