БИТКОИН КРИПТО / - ФОТО: РТРС
05/08/2022 u 16:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova kripto krađa: Hakeri od „Nomada“ ukrali 190 miliona dolara

Blockchain mostovi sve češće postaju meta krađa, koje već dugo muče kripto-sektor. Više od milijardu dolara ukradeno je s mostova do sada u 2022, prema londonskoj analitičkoj kompaniji "Elliptic" za blockchain

Američka kripto-kompanija "Nomad" pogođena je krađom od 190 miliona dolara, objavili su u utorak istraživači blockchaina, što je poslednja takva pljačka koja je ove godine pogodila sektor digitalne imovine.

„Nomad“ je u tvitu saopštio da je “svjestan incidenta” i da trenutno sprovodi istragu, ne dajući dodatne detalje ili iznos štete.

Kompanija za kripto-analitiku „PeckShield“ rekla je „Rojtersu“ da su ukradene kriptovalute korisnika u vrijednosti od 190 miliona dolara, uključujući ether i stablecoin USDC. Drugi istraživači blockchaina navode brojku od preko 150 miliona dolara.

"Nomad" sa sjedištem iz San Francisku nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Kompanija je obavjestila policiju i sarađuje s forenzičkim kompanijama za blockchain kako bi pokušala da identifikuje pogođene račune i vrati sredstva, stoji u izjavi za kripto-vesti "CoinDesk" .

"Nomad", koji je prošle nedelje prikupio 22 miliona dolara od investitora, uključujući glavnu američku berzu Coinbase Global, proizvodi softver koji povezuje različite blockchaine – digitalne knjige koje podržavaju većinu kriptovaluta.

Pljačka je bila usmjerena na "Nomadov most” – alat koji korisnicima omogućuje prenos tokena između blockchaina.

Blockchain mostovi sve češće postaju meta krađa, koje već dugo muče kripto-sektor. Više od milijardu dolara ukradeno je s mostova do sada u 2022, prema londonskoj analitičkoj kompaniji "Elliptic" za blockchain.

U junu je američka kripto-kompanija "Harmony" objavila da su lopovi ukrali oko 100 miliona dolara vrijedne tokene iz njenog proizvoda "Horizon bridge".

U martu su hakeri ukrali oko 615 miliona dolara kriptovalute s Ronin Bridgea, koja se koristila za prenos kriptovalute u i iz igre "Axie Infinity". Sjedinjene Države povezale su sjevernokorejske hakere s krađom.

"Nomad" je sebe opisao kao biznis čija je sigurnost “na prvom mjestu”, i koji čuva sredstva korisnika na sigurnom.

"PeckShield" je objavio da je mali dio kovanica premešten u takozvani “mikser”, koji prikriva trag kripto-transakcija, dok je oko 95 miliona dolara držano u tri druga novčanika, prenosi Blic.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 00:28