/ - FOTO YOUTUBE
03/02/2022 u 21:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нови борбени авион F-15EX Eagle II испалио први пројектил

Нови борбени авион развија компанија Боеинг

Америчке ваздушне снаге ближе се увођењу новог борбеног авиона у своју флоту.

Ријеч је о моделу F-15EX Eagle II који је испалио свој први пројектил током евалуацијског програма зрак-зрак система наоружања. Ово је важан корак за летјелицу која је дизајнирана да замијени застарјели F-15 Eagle.

Борбени авион развија компанија Боеинг. Има мјеста за два члана посаде, али њиме може летјети и један пилот.

Осим што има fly-by-wire контроле и напредну авионику и дигиталне екране у пилотском кокпиту, авион се може похвалити и напредним сензорима те радаром који нуди пуни спектар заштите те побољшани и неупоредиви носач наоружања не само за напредне хиперсоничне пројектиле, него и за електронско ратовање.

F-15EX Eagle II кориси платформу компаније Open Missions Systems која повећава темпо увођења дигиталне технологије у будућност док користи исту инфраструктуру, помоћну опрему и до 80 посто истих резервних дијелова кориштених за застарјеле F-15 авионе, преноси Аваз.

Циљ тога је смањење трошкова и минимална потреба за обуком пилота те техничара за одржавање. Нови авион је прије годину дана обавио први лет, а након тога још неколико без већих проблема.

Првобитно је послан на Аљаску гдје је током вјежби кориштен до максимума, а обављена су и бројна тестирања на тлу и у лету како би

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:55