/ - FOTO: ILUSTRACIJA
04/12/2022 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi zakon u Indoneziji: Ko seksualno opšti prije braka ide u zatvor

Zakonom će biti zabranjeno i zajedničko stanovanje parova prije vjenčanja

Parlament Indonezije će, prema očekivanjima, usvojiti novi krivični zakonik kojim će polni odnosi van braka biti proglašeni za krivično djelo, potvrdili su tamošnji zvaničnici.

Zakonom će biti zabranjeno i zajedničko stanovanje parova prije vjenčanja.

Osim odredbi koje se tiču odnosa između vanbračnih partnera, potencijalnom promjenom zakona biće zabranjeno i vrijeđanje predsjednika i državnih organa i izražavanje bilo kakvih stavova koji su u suprotnosti sa državnom ideologijom, prenio je Rojters.

Očekuje se da parlament novi krivični zakonik izglasa 15. decembra

Zamjenik ministra pravde Indonezije Edvard Omar Šarif Hijariej rekao je da se očekuje da novi krivični zakonik, koji se izrađuje decenijama, bude izglasan 15. decembra.

- Ponosni smo na to da imamo krivični zakonik koji je u skladu sa indonežanskim vrijednostima - naveo je Hijariej za Rojters.

Novi zakonik će se, ukoliko bude usvojen, odnositi i na građane Indonezije i na strance, zbog čega su privrednici izrazili zabrinutost zbog toga kakvu će štetu novi propisi nanijeti imidžu Indonezije kao destinaciji za turizam i investicije.

Nacrt zakona ima podršku pojedinih islamskih grupa, ali protivnici ukazuju da se tim dokumentom ugrožavaju liberalne reforme donesene nakon pada autoritarnog lidera Suharta 1998. godine.

Prethodni nacrt krivičnog zakonika, koji je bio u razmatranju 2019. godine, doveo je do protesta širom zemlje, uz tvrdnje demonstranata da će se predloženim propisima ograničiti građanske slobode.

Kritičari novog nacrta navode da su od tada načinjene minimalne promjene, uprkos tome što je vlada Indonezije proteklih mjeseci obavljala konsultacije širom zemlje kako bi obezbijedila informacije o izmjenama zakona.

Predviđeno je dodavanje odredbe kojom smrtna kazna može biti preinačena u doživotnu robiju nakon deset godina dobrog ponašanja osuđenika.

U zakoniku ostaju odredbe koje se tiču zabrane abortusa, izuzimajući žrtve silovanja, kao i kazna zatvora zbog "crne magije".

Za uvredu predsjednika, što može da prijavi samo šef države, predviđena je maksimalna kazna od tri godine zatvora.

Revidiranje krivičnog zakonika razmatra se još od 1945. godine, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od Holandije. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 06:08