foto: Tviter / - FOTO: TVITER
11/10/2023 u 12:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novinarka puštena nakon tri godine zatvora u Kini: Nikada nije bila osuđena

Čeng (48) je bila voditeljka kineske državne televizije na engleskom jeziku CGTN kada su je kineski bezbjednosni zvaničnici priveli u avgustu 2020. godine

Australijska novinarka Čeng Lei, vratila se u svoju zemlju nakon što je više od tri godine provela u pritvoru u Kini.

„Na aerodromu ju je dočekala ministarka spoljnih poslova Peni Vong“, saopštio je australijski premijer Entoni Albaneze, objavljući njeno oslobađanje.

Čeng (48) je bila voditeljka kineske državne televizije na engleskom jeziku CGTN kada su je kineski bezbjednosni zvaničnici priveli u avgustu 2020. godine.

Kasnije je optužena da je „nezakonito odavala državne tajne u inostranstvo“. Njene optužbe nikada nisu objavljene u javnosti, a ona nikada nije osuđena. Albaneze je rekao da je Čeng ponovo sa svoje dvoje djece u Melburnu.

Dodao je da je njen predmet „zaključen pravnim procesom u Kini“. Čeng je provela prvih šest mjeseci svog pritvora u samici bez podizanja optužnice.

U avgustu je prvi put javno progovorila o svojim zatvorskim danima u otvorenom pismu narodu Australije, diktiranog grupi diplomata koji su mogli da razgovaraju sa njom svakog mjeseca.

„U mojoj ćeliji sunčeva svjetlost prodire kroz prozor, ali mogu da stojim na njoj samo 10 sati godišnje. Nisam vidjela drvo tri godine“, napisala je Čeng u pismu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:02