Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
25/12/2023 u 20:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove zemlje su trenutno najbezbjednije na svijetu

U izradi izvještaja u obzir se uzimaju brojni faktori i kategorije, među kojima su percepcija kriminala, stopa ubistava, nasilnih demonstracija ili političke nestabilnosti

Na samom vrhu liste najbjezbednijih zemalja se nalazi Island, nakon kog slijede skandinavske zemlje, što i nije neko iznenađenje. Naša zemlja se nalazi u prvoj trećini, dok su od zemalja iz regiona najbolje plasirane Slovenija i Hrvatska.

Najnoviji izvještaj Globalnog indeksa mira, napravljen od strane Instituta za ekonomiju i mir, je predstavio analizu globalnih trendova u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja društava. Njegov zadatak je bio da rangira zemlje, odnosno da u izvještaju navede koje su trenutno najbjezbednije zemlje na svijetu.

U izradi izvještaja u obzir se uzimaju brojni faktori i kategorije, među kojima su percepcija kriminala, stopa ubistava, nasilnih demonstracija ili političke nestabilnosti. Osim toga, dio se odnosi i na uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i ostalo.

Na samom vrhu liste se nalazi Island, dok je na drugom, odnosno trećem Novi Zeland i Irska. Od zemalja iz regiona, najbolje plasirane su Slovenija i Hrvatska, na 8. odnosno 14. mjestu, a Srbija se nalazi na 65. mjestu. Crna Gora se nalazi na 45. mjestu.

Na samom dnu liste, kao najmanje bezbjedne zemlje, nalaze se Afganistan, Južni Sudan, Jemen, Sirija, Rusija i Ukrajina. Izvještaj nam takođe potvrđuje da se već devet godina zaredom pogoršava globalni mir, ove godine za 0.42%. Kao glavni uzroci pogoršanja mira naveden je sukob u Ukrajini i Izraelu, ali je intenzitet sukoba rastao širom svijeta čak i ranije.

Da stvari nisu samo loše, pokazuje i trend određenih zemalja koje su napredovale na listi.

Zemlje koje su napravile najveći pozitivni pomak su Libija, Burundi, Obala Slonovače i Oman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:56