/ - FOTO: EPA
26/03/2023 u 19:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Parlamentarni izbori na Kubi bez kandidata opozicije

Osam miliona birača pozvano je da bira 470 kandidata - 263 žene i 207 muškaraca, uglavnom članova Komunističke partije Kube

Kubanci danas biraju novi saziv parlamenta za narednih pet godina, na glasanju koje nema iznenađenja, jer je 470 kandidata za 470 poslanička mjesta, ali će izazov biti stopa uzdržanosti glasača, koja je u stalnom porastu.

Osam miliona birača pozvano je da bira 470 kandidata - 263 žene i 207 muškaraca, uglavnom članova Komunističke partije Kube.

Biračka mjesta, ukupno ih je 23.648, otvorena su u 7.00 po lokalnom vremenu, a zatvaranje je predviđeno u 18.00.

Na Kubi glasanje nije obavezno, a djelovanje opozicija je zabranjeno.

Birači imaju dvije opcije na svom glasačkom listiću, da označe ime jednog ili više kandidata u izbornoj jedinici ili da označe opciju "glasaj za sve" koja podrazumijeva podršku za svih 470 kandidata.

Među kandidatima su i predsjednik i prvi sekretar Komunističke partije Migel Dijas-Kanel (62) i bivši lider Raul Kastro (91).

"Opcijom Glasaj za sve, branimo jedinstvo zemlje, jedinstvo revolucije, našu budućnost, naš socijalistički Ustav", rekao je Dijas-Kanel posle obavljenog glasanja.

Opcija glasanja za sve trebalo bi da omogući i povećanje legitimiteta kandidata koji moraju da dobiju više od 50 odsto glasova da bi bili izabrani.

Na lokalnim izborima u novembru dostigao je 68,5 odsto, što je najniži nivo od stupanja na snagu izbornog sistema 1976.

Opozicija koja nema kandidate, pozvala je građane da ne izlaze na izbore.

Parlamentarni izbori održavaju se u trenutku kada Kuba prolazi kroz najveću ekonomsku krizu u posljednjih 30 godina, sa galopirajućom inflacijom i talasom migracija bez presedana. Na Kubi se osjećaju i posljedice epidemije korona virusa, dok su američke sankcije pojačane i utiču na privredni rast.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:03