/ - FOTO YOUTUBE: PBS NEWSHOUR
19/09/2022 u 01:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pelosi obećala američku podršku Jermeniji

Pelosi je u Erevanu rekla da je njena posjeta posebno važan nakon "ilegalnih i smrtonosnih napada Azerbajdžana na jerrmensku teritorijuj"

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi  Pelosi u subotu je snažno osudila azerbajdžanske "ilegalne napade" na jermensku teritoriju uz granicu, a tokom svoje posjete ruskom vojnom savezniku obećala je američku podršku armenskom suverenitetu.

Borba između demokratija i autokratija

Pelosi je u Erevanu rekla da je njena posjeta posebno važan nakon "ilegalnih i smrtonosnih napada Azerbajdžana na jerrmensku teritorijuj".

U sukobima uz granicu posljednjih dana poginulo je više od 200 ljudi.

- Snažno osuđujemo te napade - poručila je Pelosi i dodala:

- To su započeli Azeri i to se mora priznati. 

Pelosi je istakla kako je jasno da su pogranične sukobe pokrenuli napadi Azerbajdžana na Jerrmeniju i da je jasna hronologija sukoba.

SAD, kazala je Pelosi, sluša Jrmeniju o njenim obrambenim potrebama, dodavši da Vašington želi pomoći i podržati Jermeniju u sklopu globalne borbe između demokratija i autokratija.

"Nisu se ispunila naša očekivanja"

Visoki armenski državnik izrazio je nezadovoljstvo prošloga mjeseca odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom na zahtjev Erevana za pomoći.

- Vrlo smo razočarani, naravno. Nisu se ispunila naša očekivanja - kazao je na javnoj televiziji predsjednik parlamenta Alen Simonjan, uspoređujući Organizaciju ugovora o zajedničkoj sigurnosti s pištoljem bez metaka, prenijela je novinska agencija Interfax.

Pelosi je kazala kako je zanimljivo da je Jrmenija razočarana odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 17:24