/ - FOTO: EPA
22/06/2023 u 16:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počelo suđenje Bolsonaru

Iako nije riječ o krivičnom predmetu, sudije imaju moć da zabrane Bolsonaru da se kandiduje za političke funkcije osam godina

U Braziliji je počelo suđenje bivšem predsjedniku Brazila Žairu Bolsonaru pred Vrhovnim izbornim sudom (TSE) zbog optužbi za zloupotrebu ovlašćenja i širenje lažnih informacija o brazilskom izbornom sistemu uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

Iako nije riječ o krivičnom predmetu, sudije imaju moć da zabrane Bolsonaru da se kandiduje za političke funkcije osam godina, objavio je BBC.

Međutim, od sedam sudija TSE samo je zatraženo da donesu odluku o tome da li je bivši predsjednik zloupotrebio moć da bi pokušao da utiče na birače kada je kritikovao izborni sistem Brazila, prenose mediji.

Za donošenje odluke potrebna je prosta većina.

Advokat bivšeg predsjednika rekao je da njegov klijent planira da uloži žalbu ukoliko bude donesena presuda protiv njega.

Bolsonaro je takođe pod istragom u više odvojenih krivičnih predmeta.

Bolsonaro, koji se vratio u Brazil nakon tromjesečnog samonametnutog egzila na Floridi, nije rekao da li planira da se kandiduje za predsjednika na izborima 2026. godine.

Bolsonaro, koji je počasni predsjednik Liberalne partije, samo je rekao da će svoje iskustvo iskoristiti da pomogne kampanji svoje partije na opštinskim izborima sljedeće godine.

Optužbe pred TSE odnose se na govor koji je Bolsonaro održao dok je bio predsjednik 2022. godine.

Bolsonaro je 18. jula pozvao strane diplomate u svoju rezidenciju u Braziliji i tada je navodno lažno tvrdio da su mašine za elektronsko glasanje koje se koriste u Brazilu podložne hakovanju i da su otvorene za prevaru velikih razmjera.

Tužioci kažu da je Bolsonaro prekršio izborni zakon, a on tvrdi da je "jednostavno objasnio kako izbori funkcionišu u Brazilu", a da nije kritikovao ili napao izborni sistem.

Govor se desio usred predsjedničke kampanje, a u drugom krugu izbora 30. oktobra pobijedio je sa malom razlikom Bolsonarov najveći rival, levičar Luiz Inasio Lula da Silva.

Bolsonaro nikada nije javno priznao svoj poraz i otišao je iz Brazila na Floridu dva dana prije nego što je Lula položio zakletvu kao predsjednik.

Bolsonarove pristalice, koje su odbile da prihvate rezultat izbora, upale su 8. januara u brazilski Kongres, predsedničku palatu i zgradu u kojoj se nalazi Vrhovni sud.

Policija je uhapsila 1.500 demonstranata, a u toku je istraga o tome da li je Bolsonaro podstakao izgrednike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 09:19