Njemačka policija / - FOTO: EPA-EFE
19/09/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pokrenut niz racija u Njemačkoj, zabranjen rad neonacističke skupine

Pretreseni su domovi 28 pripadnika neonacističke organizacije širom zemlje

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je rad neonacističke grupe „Hamerskins“, a kako je saopšteno, policija je pokrenula i akciju potrage po domovima vodećih članova organizacije širom zemlje.

Savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser najavila je zabranu grupi.

"Policija od jutros vrši racije. Pretreseni su domovi 28 pripadnika neonacističke organizacije širom zemlje. Grupa je uglavnom bila aktivna na muzičkim događajima", rekao je ministar, prenosi Kliks.ba.

Kako je istaknuto, grupa je zabranjena jer se borila protiv ustavnog poretka Nemačke i protiv ideje „međunarodnog razumevanja“.

Do sada su Hammerskins bili aktivni pre svega među ljudima okupljenim na desničarskoj muzičkoj sceni.

„Redovno su organizovali tajne koncerte i delili CD-ove. Vlasti veruju da ima oko 120 sledbenika širom zemlje, uključujući 90 punopravnih članova za koje se kaže da su organizovani u 13 ogranaka. Interno, Hammerskinovi propagiraju rasistički i nacionalsocijalistički pogled na svet“, piše on. Tagesschau.

Zabrana Hammerskins-a je takođe 21. takva zabrana koju je izdalo njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tokom 2020. godine zabranjene su tri grupe: „Combat 18 Germani“, „Nordadler“ i „Sturm-/Volfsbrigade 44“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:44