Fabrika, industrija / - FOTO: UNSPLASH
12/03/2023 u 08:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popravilo se raspoloženje u njemačkoj industriji

Iznad svega, poboljšala su se očekivanja, no s druge strane, više je hemijskih kompanija nezadovoljnih trenutnom situacijom nego u januaru, ocijenila je stručnjakinja Ifo-a, Anna Wolf

Raspoloženje u njemačkim hemijskim kompanijama u februaru se blago popravilo na mjesečnom nivou.

Pokazatelj, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, porastao je s minus 25,6 bodova u januaru na minus 18,5 bodova u februaru.

"Iznad svega, poboljšala su se očekivanja, no s druge strane, više je hemijskih kompanija nezadovoljnih trenutnom situacijom nego u januaru", ocijenila je stručnjakinja Ifo-a, Anna Wolf.

Razlog lošijoj ocjeni trenutne situacije je, prema riječima Wolf, slabija potražnja i pad broja narudžbi, prenosi SEEbiz.

“Manje hemijskih kompanija planira da povisi cijene. To može podstaću potražnju, ali će još više opteretiti njihovu ionako opterećenu zaradu, ako troškove proizvodnje u cijelosti ne prebace na kupce”, ocijenila je Wolf.

No, ponuda proizvoda za intermedijarnu upotrebu značajno se poboljšala u februaru, jer je samo 17,4 odsto firmi prijavilo uska grla. Taj je udio bio najveći u decembru 2021. godine, kada je iznosio 73 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:40