/ - FOTO: PEXELS
02/01/2024 u 23:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednica Harvarda podnijela ostavku poslije optužbi za plagijat i kritika zbog komentara o antisemitizmu

Najavila odlazak u pismu nastavnoj zajednici Harvarda, samo nekoliko mjeseci pošto joj je počeo mandat

Predsjednica Harvard univerziteta Klodin Gej podnijela je ostavku na tu funkciju usljed optužbi za plagijat i kritika zbog svjedočenja pred američkim Kongresom kada je odbila da jasno kaže da poziv na genocid nad Jevrejima predstavlja kršenje pravila ponašanja u toj obrazovnoj instituciji.

Gej je najavila odlazak u pismu nastavnoj zajednici Harvarda, samo nekoliko mjeseci pošto joj je počeo mandat.

- Teška srca, ali uz duboku ljubav prema Harvardu pišem da ću se povući sa mjesta predsjednice - navela je Gej u izjavi.

Ona i predsjednice bostonskog univerziteta MIT-a i Univerziteta u Pensilvaniji bili su na udaru kritike prošlog mjeseca zbog svojih neodređenih odgovora na niz pitanja njujorške predstavnice Elise Stefanik, koja je pitala da li bi "pozivanje na genocid nad Jevrejima" prekršilo kodeks ponašanja na njihovim univerzitetima.

Tri predsjednice pozvane su pred Komitet Predstavničkog doma za obrazovanje koji predvode republikanci da odgovore na optužbe da univerziteti nisu uspjeli da zaštite jevrejske studente usred sve većeg straha od antisemitizma širom svijeta i posljedica intenziviranja izraelskog rata u Gazi.

Izrael se nalazi na meti kritika zbog konstantnog rasta broja palestinskih žrtava. Izraelska vojska je pokrenula ofanzivu na Gazu poslije napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200, a oteto 240 ljudi. Hamas je organizacija koju SAD i Evropska unija smatraju za terorističku.

Gej je na saslušanju kazala da odgovor na pitanje da li poziv na genocid nad Jevrejima predstavlja kršenja pravila ponašanja univerziteta "zavisi od konteksta", dodajući da kada "govor pređe u ponašanje, to krši našu politiku".

Na ovakav odgovor brzo su reagovali republikanski i neki demokratski predstavnici, kao i Bijela kuća. Saslušanje je čak postalo predmet parodije u uvodnom skeču emisije "Saturday Night Live".

Gej se kasnije izvinila, rekavši za studentski list Krimson da je bila uhvaćena u žestokoj razmjeni na saslušanju u Predstavničkom odboru i da nije uspjela da na pravi način osudi prijetnje nasiljem protiv jevrejskih studenata.

- Ono što je u tom trenutku trebalo da imam na umu da uradim je da se vratim istini, a to je da pozivima na nasilje nad našom jevrejskom zajednicom - prijetnjama našim jevrejskim studentima - nije mjesto na Harvardu i da ćemo se uvijek tome suprotstaviti - rekla je Gej.

Ova epizoda je obilježila početak mandata Gej na Harvardu - postala je predsjednica u julu - i posijala razdor u kampusu. U četvrtak, rabin Dejvid Volp dao je ostavku na članstvo u novom komitetu za borbu protiv antisemitizma koji je osnovala Gej, rekavši u objavi na Iksu, da su "događaji u kampusu i bolno neadekvatno svjedočenje ojačali ideju" da ne može da napravi razliku kojoj se nadao.

Gej je kritikovana posljednjih mjeseci i nakon što su se pojavili izvještaji u kojima se navodi da nije pravilno citirala naučne izvore. Najnovije optužbe stigle su u utorak, anonimno objavljene na jednom konzervativnom portalu.

Gej, koja je ušla u istoriju kao prva afroamerička predsjednica moćnog univerziteta u Masačusetsu, navela je u svom pismu o ostavci da je bila izložena "ličnim prijetnjama i rasnim predrasudama".

Komisija Predstavničkog doma saopštila je u četvrtak da će istražiti politike i disciplinske procedure na Harvardu, MIT-u i Univerzitetu Pensilvanija.

Odvojene federalne istrage o građanskim pravima su ranije otvorene na Harvardu, Penu i nekoliko drugih univerziteta kao odgovor na žalbe podnijete Sekretarijatu za obrazovanje SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:11