Silvio Berluskoni / - FOTO: EPA
12/06/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Silvio Berluskoni

Bivši premijer Italije umro u bolnici u Milanu

U bolnici u Milanu umro je Silvio Besrluskoni,javili su italijanski mediji. Kako "Korijere dela sera" lider stranke Forca Italija i osnivač kompanije "Medijaset" preminuo u 86. godini.

Berluskoni se vratio u bolnicu u petak, nakon duge hospitalizacije koja je trajala 45 dana, koja se završila pre nekoliko nedelja zbog upale pluća i jednog oblika leukemije.

Jutros su njegov brat Paolo i njegova djeca požurili u bolnicu, gdje je već bila Marta Fascina.

Berluskoni je bio italijanski biznismen i političar, vođa političkog pokreta „Forca Italija“ - partije koja je zvanično osnovana u januaru 1994. nakon što je poslije 14 godina "Forca Italija" raspuštena Berluskoni je osnovao novu političku stranku "Narod slobode".

Prvi put Berluskoni je bio premijer 1994. godine, a godine 2001. ponovo je izabran na tu funkciju. Druga Berluskonijeva vlada je najdugotrajnija u istoriji italijanske republike. nakon tijesnog poraza od lijeve koalicije Romana Prodija Berluskoni dugo osporava rezultate izbora da bi na kraju, ipak, početkom maja podnio ostavku.

Berluskonijeva centro-desničarska koalicija PdL-LN-MpA odnijeće pobjedu na izborima 2008, a on ponovo postaje premijer. No, 12. novembra 2011.  podnosi ostavku.

Berluskoni je bio vlasnik i osnivač medijskih kompanija "Mediaset". Prema Forbs magazinu, Silvio Berluskoni je bio najbogatiji čovek u Italiji sa imetkom vrednom 12e milijardi eura u 2005, a istovrem. godine.

Berluskoni je kritikovan zbog svoje izborne koalicije sa desničarskim populističkim partijama i zbog izvinjenja za nedjela koja su učinjena za vrijeme fašističke vladavine Musolinija. Takođe se zvanično izvinio za postupke Italije u Libiji tokom kolonijalne vladavine. Dok je bio na vlasti, Berluskoni je zadržao vlasništvo nad "Mediasetom", najvećom medijskom kompanijom u Italiji, i kritikovan je zbog svoje dominacije nad italijanskim medijima.

Njegova politička karijera uzdrmana je zbog seksualnnog skandala, afere sa tzv "bunga-bunga" djevojkama na njegovim žurkama, zbog čega je bio na sudu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:41