Ilustracija / - PIXABAY/SCREENSHOT
05/02/2023 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest u Iraku zbog ubistva djevojke

Irački ministar unutrašnjih poslova Sad Man saopštio je da je Ali ubio njen otac 31. januara, u gradu u centralnom dijelu Iraka, nakon čega se predao policiji

Desetine Iračanki i Iračana protestovalo je danas u gradu Divanija, zbog ubistva 22-godišnje Tibe Ali.

Irački ministar unutrašnjih poslova Sad Man saopštio je da je Ali ubio njen otac 31. januara, u gradu u centralnom dijelu Iraka, nakon čega se predao policiji, javlja Mina.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, takozvano "ubistvo iz časti" potreslo je Iran u vrijeme kada grupe za ženska prava ukazuju na nasilje nad ženama u Iraku, tražeći izmjene zakona kojim bi se uvele strože kazne za nasilnike.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima su pozivali na izmjene zakona.

Na jednom od njih pisalo je "Nema časti u zločinu ubistva žena".

Ali je živjela u Istanbulu u Turskoj i imala je Jutjub kanal sa preko 20 hiljada pratilaca, na kom je objavljivala video sadržaje koji su dokumentovali njen život u turskom gradu.

U svom prvom video snimku u novembru 2021. godine, Ali je rekla da se preselila u Tursku da nastavi školovanje, ali da je odlučila da ostane tamo.

Njen otac se navodno nije složio sa tim potezom, niti sa njenim planovima da se uda za partnera.

Predstavnica organizacije za zaštitu prava Amnesty International, Aja Majzoub, navela je u saopštenju za medije da će se nasilje nad ženama i djevojčicama u Iraku nastaviti dokle god vlasti ne uvedu rigorozne zakone, kako bi ih zaštitili od rodno zasnovanog nasilja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. mart 2023 11:46