Ilustracija / - SKRINšAT
03/04/2023 u 14:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Reakcija Moskve na ulazak Finske u NATO: Jačamo svoje snage na granici

Finska postaje punopravna članica nakon što je turski parlament u četvrtak ratifikovao tačku kojom se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO

Finska će sjutra pristupiti NATO paktu, čime će biti bezbjednija, a alijansa jača, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, a Moskva je odmah najavila jačanje snaga na zapadu zemlje.

"Prvi put ćemo podići finsku zastavu ovdje, u sjedištu NATO. Biće to dobar dan za finsku bezbjednost, za nordijsku bezbjednost i za NATO u cjelini", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, dodajući da će kao rezultat , "Švedska će biti sigurnija."

Vijest da će Finska zvanično postati članica NATO-a potvrđena je danas iz kabineta predsjednika te zemlje. Finska postaje punopravna članica nakon što je turski parlament u četvrtak ratifikovao tačku kojom se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO, otvarajući put Helsinkiju da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Turski parlament je bio posljednji među 30 članica alijanse koji je ratifikovao članstvo Finske, nakon što je to ranije uradio mađarski parlament. 

Finska i Švedska su zajedno podnijele zahtjev za ulazak u NATO u maju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali Turska blokira pristupanje Švedske, koju optužuje da skriva pripadnike terorističkih grupa i tražila je njihovo izručenje.

Ankara prvenstveno misli na zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK), koju smatra terorističkom organizacijom.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksander Gruško rekao je da će Rusija ojačati vojne kapacitete u svojim zapadnim i sjeverozapadnim regionima kao odgovor na očekivano pristupanje Finske NATO-u u utorak, prenijela je državna novinska agencija RI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:29