/ Ilustracija - SHUTTERSTOCK
07/11/2023 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Reporteri bez granica traže od Pakistana da ne deportuje 200 novinara u Avganistan

Rečeno je da su neki novinari objavili osjetljive informacije u Avganistanu i da su zbog sigurnosti tražili utočište u Pakistanu

Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) u utorak je pozvala vladu Pakistana da ne deportuje 200 avganistanskih novinara koji su pobjegli iz Avganistana nakon što su u toj zemlji talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, zato što će ih to izložiti velikoj opasnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rečeno je da su neki novinari objavili osjetljive informacije u Avganistanu i da su zbog sigurnosti tražili utočište u Pakistanu.

Poziv dolazi sedam dana nakon što je u Pakistanu pokrenuta velika akcija protiv iregularnih migranata, uglavnom oko 1,7 miliona Avganistanaca nakon što je istekao rok od mjesec dana da dobrovoljno napuste zemlju.

Skoro 270.000 Avganistanaca se vratilo kući kako bi izbjegli hapšenje i prisilnu deportaciju.

Među Avganistancima koji se još nalaze u Pakistanu je 200 novinara, kao i oko 25.000 osoba koji čekaju prelazak u SAD u sklopu specijalnog programa za izbjeglice.

Prema američkim zakonima, podnosioci zahtjeva moraju prvo da se presele u treću zemlju, u ovom slučaju Pakistan, da bi se njihovi predmeti procesuirali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:16