/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
22/05/2024 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija planira da proširi svoje teritorijalne vode na Baltiku, Finska i Litvanija traže odgovor

Finska i Litvanija tražile su od Rusije da objasni namjeru da proširi svoje teritorijalne vode i time izmjeni granice na moru sa te dvije države.

Po nacrtu uredbe Ministarstva odbrane Rusije, objavljenom u utorak, Moskva namjerava da proširi teritorijalne vode izmjenom granice s Finskom i Litvanijom u Baltičkom moru – u zapadnom regionu enklave Kalinjingrada i u istočnom delu Finskog zaliva.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je promjena granice od januaru 2025. neophodna jer je sovjetsko oznašavanje granice iz 1985. godine koristilo nautičke karte s polovine 20. vijeka koje ne odgovaraju u potpunosti savremenijim kartografskim koordinatama, prenosi N1.rs.

Ta promjena bi djelove finske i litvanske pomorske tetitoije stavila pod rusku kontrolu, te Finska i Litvanija smatraju da bi to mogao da bude novi čin „hibridnog rata“ Rusij.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije je pozvalo ruske vlasti da daju potpuno objašnjenja, dok je ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen rekla novinarima da Helsinki „prati situaciju“ i da „nema zvanične informacije o tome šta Rusija planira“.

- Ne smijemo zaboraviti da sejanje konfuzije znači i hibridni uticaj, Finska neće dozvoliti da bude dezorijentisana - napisala je finska ministarka danas na platformi Iks (X) i ukazala da se od Rusija očekuje da poštuje Konvenciju UN o pomorskom pravu čija je potpisnica.

„U toku nova ruska hibridna operacija“

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis takođe je ocijenio da je „u toku nova ruska hibridna operacija, ovog puta u pokušaju da se u Baltičkom moru proširi strah, neizvjesnost i sumnja u njihove (ruske) namjere“, napisao je on na mreži X.

Po njegovim riječima, to očigledno zaoštravanje protiv NATO-a i EU zahteva „čvrst i adekvatan odgovor“.

Litvanija je u aprilu 2022, kao odgovor na pokolj u ukrajinskom selu Buči, proterala ambasadora Rusije i spustila nivo diplomatskih odnosa s Moskvom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 23:07