/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
08/04/2024 u 19:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski antiratni aktivista umro u zatvoru

Ruski antiratni aktivista Aleksandar Demidenko, koji je pomogao stotinama ukrajinskih izbjeglica u regiji Belgorod da se vrate u Ukrajinu, preminuo je u pritvoru prošle sedmice.

To je danas porodici saopštio njegov advokat, navodeći da uzrok smrti nije prijavljen i da zvaničnih komentara vlasti još nema.

Demidenko (61), koji je otvoreno protestvovao zbog ruske invaziju na Ukrajinu, uhapšen je u oktobru, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prvobitno je osuđen na 10 dana zatvora zbog ispijanja alkohola u javnosti, a policija je kasnije saopštila da je u njegovoj kući našla staru granatu i dva detonatora za granatu i minu, sve iz Drugoga svjetskog rata, a optužen je za ilegalno posjedovanje oružja.

O smrti Demidenka izvjestile su publikacije „To je tako“ i „Važne priče“, pozivajući se na izvore. Navodno je Demidenko preminuo 5. aprila, a za smrt se saznalo tek u ponedeljak, kada je Demidenkov advokat o tome obavjestio njegovu suprugu i sina.

Uzrok smrti nije prijavljen, a zvanilnih komentara vlasti još nema.

Kako pišu „Važne priče“, Demidenko je trebalo da bude prebačen u Sankt Peterburg i njegov slučaj prekvalifikovan pod težu optužbu.

Od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, Demidenko je posjećivao antiratne skupove i pomagao ukrajinskim izbjeglicama da se vrate u domovinu, vozio ih do granice i ugošćavao kod kuće, u kojoj je vremenom boravilo do 900 ljudi kojima je trebalo prenoćište, jer je granični prelaz često bio zatvoren zbog granatiranja.

Demidenko je nestao na ruskom punktu „Kolotilovka“ u Belgorodskoj oblasti 17. oktobra. Prema tvrdnjama volontera, do graničnog prelaza doveo je stariju ženu, ali su mu na parkiralištu dva pripadnika policije prepriječila put. Nakon toga je izgubljen kontakt s njim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:58