/ - PHOTO BY STANISLAV VDOVIN ON UNSPLASH - ZASTAVA IZRAEL, IZRAEL
18/10/2023 u 20:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD uvele sankcije zbog umješanosti u razvoj iranskih raketa i dronova

Sankcionisane osobe i entiteti nalaze se u Iranu, Hongkongu, Kini i Venecueli

Američko ministarstvo finansija objavilo je danas da je uvelo sankcije za 11 pojedinaca, osam entiteta i jedan brod zbog optužbi da su umješani u razvoj iranskih programa raketa i dronova, prenosi N1.rs.

Sankcionisane osobe i entiteti nalaze se u Iranu, Hongkongu, Kini i Venecueli.

- Bezobzirni izbor Irana da nastavlja put širenja razornih dronova i drugog oružja produžuje brojne sukobe svuda u svijetu -rekao je u saopštenju Brajan Nelson, podsekretar u američkom ministarstvu finansija zadužen za finansijske obavještajne podatke i terorizam.

Pored iranskih zvaničnika sankcije pogađaju kineske i honkonške firme i građane kao i jedan brod koji plovi pod venecuelanskom zastavom za koji se smatra da je služio za prevoz iranskih raketa isporučenih venecuelanskoj vladi.

Ovim se produžuju sankcije usvojene na nivou Ujedinjenih nacija o tom pitanju ali koje ističu.

Evropska unija preduzima slične mjere da održi restrikcije nametnute iranskim nuklearnim, konvencionalnim i balističkim programima, posle predviđenog datuma isteka.

- SAD ostaju odlučne u svojoj preuzetoj obavezi da će se boriti protiv pretnje koju predstavlja iranska nabavka, razvoj i širenje raketa, dronova i drugog oružja - navodi se u saopštenju.

- Konstatujemo „strašne posledice“ iranske isporuke raketa i dronova terorističkim organizacijama i savezničkim militantima koji direktno prete bezbjednosti Izraela i partnera Amerike u Persijskom zalivu -rekao je u saopštenju državni sekretar SAD Entoni Blinken.

- Vidimo razorne rezultate iranskog prebacivanja ubilačkih dronova Rusiji da cilja neophodnu civilnu infrastrukturu i ubija civile u Ukrajini -dodao je Blinken.

Sankcijama se predviđa zamrzavanje imovine koje drže direktno ili indirektno pogođene osobe u SAD, i zabranjuje svakom američkom pojedincu ili entitetu da realizuju operacije sa američkim dolarom ili da ima transakcije sa sakncionisanim osobama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:59