Sajmon Haris / - PRINTSCREEN/NEWSTALK/YOUTUBE
09/04/2024 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sajmon Haris novi premijer Irske

Lider irske hrišćansko-demokratske stranke "Fine Gael" Sajmon Haris postao je novi premijer Irske, najmlađi na toj funkciji u istoriji te zemlje, a obećao je da će donijeti nove ideje i energiju i "novu empatiju" u javni život.

- Sada je pogodno vrijeme za izgradnju novog društvenog ugovora – onog koji će obnoviti naša obećanja kao Republike, koji će kreirati jednake mogućnosti, koji će podržati one kojima je pomoć najpotrebnija i zaštititi teško stečen ekonomski uspjeh, rekao je Haris nakon izjašnjavanja parlamenta o njegovom imenovanju.

Bivši ministar više resora, uključujući visoko obrazovanje i zdravstvo, 37-godišnji Haris hvaljen je posebno zbog načina na koji je vodio Ministarstvo zdravlja za vrijeme pandemije korona virusa.

Irska na 8. mart glasa na referendumu – da li јe ženama mjesto u kući

Haris će se suočiti sa duboko ukorijenjenim problemima, prije svega sa nedostatkom pristupačnog smještaja i rekordnim brojem tražilaca azila, što je dovelo do stagnacije Fajn Gaela pod vođstvom donedavnog lidera te stranke Lea Varadkara.

Takođe, naslijedio je koalicioni sporazum koji ostavlja malo prostora za nove političke inicijative.

Harisova partija ima sedam od 18 mjesta u kabinetu, među kojima nisu portfelji finansija i spoljnih poslova.

Nekadašnji lider Fajn Gaela Leo Varadkar podnio je nedavno ostavku iz „ličnih i političkih razloga“, nakon poraza na referendumu o ustavnim promjenama početkom marta.

Građani su se izjašnjavali o dvije izmjene Ustava – za uklanjanje definicije braka kao „osnovi na kojoj se temelji porodica” i promijeni uloge žena u kući kao „temelja društva i države”. Građani su na referendumu odbacili oba predloga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:00