Satelit, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
20/02/2024 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Satelit od 2,5 tona ulazi u Zemljinu orbitu

Tačno vrijeme ponovnog ulaska satelita ostaje nejasno zbog nepredvidivosti solarne aktivnosti, koja može da promijeni gustinu Zemljine atmosfere i kako atmosfera odvuče satelit

Očekuje se da će u srijedu satelit Evropske svemirske agencije ERS-2 ući u Zemljinu orbitu, ali i da će u velikoj mjeri izgorjeti u atmosferi.

Odjeljenje ove agencije zaduženo za svemirske krhotine, zajedno sa međunarodnom mrežom za nadzor, nadgleda i prati satelit ERS-2 za koji se predviđa da će ponovo ući u orbitu u srijedu u 21.53 sati po našem vremenu, sa periodom neizvjesnosti od 7,5 sati.

ESA pruža ažuriranja uživo na svojoj veb stranici, piše SiEnEn (CNN).

- Pošto je ponovni ulazak letilice "prirodan", bez mogućnosti izvođenja manevara, nemoguće je tačno znati gdje i kada će ponovo ući u atmosferu i početi da gori - navodi se u saopštenju agencije.

Tačno vrijeme ponovnog ulaska satelita ostaje nejasno zbog nepredvidivosti solarne aktivnosti, koja može da promijeni gustinu Zemljine atmosfere i kako atmosfera odvuče satelit.

Kako se sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa, poznatom kao solarni maksimum, solarna aktivnost se povećava. Očekuje se da će solarni maksimum nastupiti kasnije ove godine.

Povećana aktivnost Sunca već je uticala na ubrzanje ponovnog ulaska ESA-inog satelita Aeolus u julu 2023.

Satelit ERS-2 ima procijenjenu masu od 2.294 kilograma nakon što je potrošio gorivo, što ga čini sličnim po veličini ostalim svemirskim ostacima koji ponovo ulaze u Zemljinu atmosferu svake nedjelje, navodi agencija.

Na oko 80 kilometara iznad Zemljine površine očekuje se da će se satelit raspasti i većina fragmenata izgoreti u atmosferi. Agencija je saopštila da bi neki fragmenti mogli da dođu do površine planete, ali neće sadržati nikakve štetne supstance i najvjerovatnije će pasti u okean.

Satelit za posmatranju Zemlje ERS-2 lansiran je 1995. godine i bio je u orbiti 800 kilometara iznad Zemlje. ESA ga je deaktivirala 2011. od kada se postepeno spušta.

ESA je 2023. godine pokrenula povelju o "nultom otpadu" za svemirske misije od 2030. koju je potpisalo više od 100 organizacija za istraživanje svemira.

U julu 2023. evropski satelit Aeolus se kontrolisano vratio na Zemlju i pao u Atlantski okean.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:31