Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/12/2023 u 22:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet bezbjednosti UN treći put odgodio glasanje o rezoluciji o Gazi

SAD su 8. decembra stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbednosti koju su podržali skoro svi ostali članovi Savjeta i desetine drugih nacija. Rezolucijom se zahtijevao hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ponovo je za jedan dan odložio danas glasanje o novoj rezoluciji UN koja se tiče očajnički potrebne pomoći za Gazu, dok administracija SAD nastoji da na visokom nivou promijeni ključne formulacije u tekstu, kako bi se izbjegao američki veto.

SAD nastoje da izmjene reference u tekstu koje se tiču prekida neprijateljstava u ratu između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas, kao i dio koji se tiče ovlašćivanja Ujedinjenih nacija da ekskluzivno one vrše inspekciju kamiona radi obezbjeđenja da oni u Gazu stvarno dopremaju humanitarnu robu – čemu se Izrael protivi, prenosi N1.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Lana Nuseibe, koja je sponzorisala rezoluciju koju podržavaju Arapi, rekla je da se vode razgovori na veoma visokom nivou u pokušaju da se postigne dogovor o tekstu radi njegovog usvajanja.

- Svi žele da vide rezoluciju koja ima uticaja i koja se može primjeniti na terenu, rekla je ona novinarima nakon što je 15 članica Savjeta održalo zatvorene konsultacije i dodala: „Vjerujemo da bi davanje malo prostora za dodatnu diplomatiju moglo da pruži pozitivne rezultate.“

Nuseibe je rekla da će UAE biti optimistični i pokušati da postignu dogovor, ali ako pregovori do četvrtka ne budu dali rezultate, „onda ćemo u Savjetu procijeniti da idemo ka glasanju o rezoluciji“.

Glasanje — prvobitno odloženo za ponedjeljak, a zatim pomjereno za utorak, a zatim srijedu — sada se očekuje sjutra ujutro.

Prvobitni tekst pozivao je na „hitnu obustavu neprijateljstava kako bi se omogućio bezbjedan i nesmetan humanitarni pristup i na hitne korake ka održivom prekidu neprijateljstava“. Takođe je pozivao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da brzo uspostavi mehanizam za isključivi nadzor UN nad isporukom pomoći Gazi — zaobilazeći trenutnu izraelsku inspekciju pomoći koja ulazi na teritoriju.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi takođe je pokrenuo još dva pitanja koja nisu u rezoluciji koju su sponzorisali Arapi — osudu smrtonosnog upada Hamasa 7. oktobra u južni Izrael koji je i doveo do rata.

- Za nas je važno, ako će Savjet bezbjednosti da govori o tome, da postoji osuda Hamasa i onoga što su uradili 7. oktobra, da postoji prepoznavanje potrebe da Izrael bude u stanju da se brani, a postoji naravno značajna posvećenost svih članica u pružanju humanitarne pomoći ljudima u Gazi, rekao je Kirbi novinarima.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je potom na konferenciji za novinare u Vašingtonu da su se SAD intenzivno i „u dobroj namjeri“ angažovale u pregovorima o rezoluciji, „tako da se nadam da možemo da doći na neko novo mjesto“.

SAD su 8. decembra stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbednosti koju su podržali skoro svi ostali članovi Savjeta i desetine drugih nacija. Rezolucijom se zahtijevao hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Generalna skupština UN je velikom većinom odobrila sličnu rezoluciju 12. decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:52