/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
30/03/2023 u 17:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef diplomatije Švedske: Nisam siguran da ćemo ući u NATO do jula

Dodaje se da je Bilstrem rekao prošle nedelje da će Švedska postati članica do samita NATO u Viljnusu u julu

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem danas je izjavio da ''više nije siguran'' da će njegova zemlja moći da se pridruži NATO-u do jula, nakon novih prigovora Mađarske, prenosi Blic.rs.

Kako navodi Rojters, Švedska je predala zahtjev za pridruživanje vojnom savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, ali Mađarska i druga članica NATO-a Turska još nisu odobrile pristupnicu.

Dodaje se da je Bilstrem rekao prošle nedelje da će Švedska postati članica do samita NATO u Viljnusu u julu.

On je naveo da je ''uočio stvari koje su izrečene poslednjih dana, posebno od mađarske strane. Mislim da je riječ ''nada'' primjerenija u ovom kontekstu''.

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, kao i da su odnose između te dvije zemlje pogoršali protesti u januaru u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primjerak muslimanske svete knjige, Kurana.

Švedska vlada je saopštila da ozbiljno shvata navode Turske, ali je da postoje neki zahtjevi, kao što je izručenje ljudi koje traži Turska, a koje ne može da ispuni.

Rojters podsjeća da je Finska predala zahtjev za ulazak u NATO u isto vrijeme kada i Švedska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:21