foto: Media biro / - FOTO: MEDIA BIRO
10/10/2023 u 09:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si poručio Šumeru: Način na koji će se Kina i SAD slagati određuje budućnost čovječanstva

Od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa, Kina i SAD imaju više od 50 godina međusobne interakcije, rekao je Si, dodajući da uprkos tome što je bilo uspona i padova, njihovi odnosi uglavnom napreduju

U ovom svijetu promjena i haosa, način na koji se Kina i SAD slažu odrediće budućnost čovječanstva, rekao je kineski predsjednik Si Đinping lideru većine u američkom Senatu Čaku Šumeru, koji predvodi delegaciju američkog Kongresa tokom posjete Kini.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), odnosi Kine i SAD-a su najvažniji bilateralni odnosi na svijetu. „Često kažem da imamo hiljadu razloga da razvijamo kinesko-američke odnose, a nijedan da ih uništimo“, istakao je kineski predsjednik.

Si je Šumeru rekao da kao dvije velike zemlje, Kina i SAD, treba da pokažu predusretljivost, viziju i spremnost da se iskoriste prilike koje očekuje međunarodna zajednica i da rade na poboljšanju blagostanja dva naroda i unapređenju ljudskog napretka.

Od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa, Kina i SAD imaju više od 50 godina međusobne interakcije, rekao je Si, dodajući da uprkos tome što je bilo uspona i padova, njihovi odnosi uglavnom napreduju.

„Dok se svijet i vremena mijenjaju, istorijska logika miroljubive koegzistencije Kine i SAD-a ostaje nepromijenjena, osnovna težnja naših ljudi za razmjenom i saradnjom ostaje ista, a zajednička očekivanja svijeta u pogledu stabilnosti i rasta kinesko-američkih odnosa je i dalje ista“, rekao je kineski predsjednik.

Si je pozvao obije strane da se međusobno poštuju, da koegzistiraju u miru i da nastave saradnju u kojoj svi dobijaju. „Cilj je da naše dve zemlje stabilizuju i unaprijede odnose i da pronađu pravi način da se snađu u novoj istorijskoj eri. U tom pogledu, interakcije licem u lice su nezamjenjive“, naglasio je kineski predsjednik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:24