/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
07/04/2023 u 08:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smanjenje zaliha ukazuje na oporavak tržišta nafte

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 31 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 85,3 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima u četvrtak su porasle, zbog najava smanjenog snabdijevanja i pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su zasjenili naznake usporavanja američke ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 31 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 85,3 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 80,93 USD, prenosi SEEbiz.

Podršku cijenama pružila je u ovoj sedmici najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da će od maja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno, kako bi stabilizovali tržište.

Trgovce je ohrabrio i izvještaj američkog Ministarstva energetike, koji je u srijedu pokazao da su zalihe nafte u SAD-u prošle sedmice pale za 3,7 miliona barela, a smanjile su se i zalihe benzina i ostalih derivata, nagovještavajući jačanje potražnje.

Uzlazni trend zakočili su podaci koji otkrivaju posustajanje rasta američke privrede.

Aktivnost u uslužnom sektoru značajno je usporila u martu, a indeks slobodnih radnih mjesta bio je na kraju februara na najnižem nivou u gotovo dvije godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:49