/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
26/06/2022 u 12:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Snažan sedmični rast indeksa

Na svjetskim berzama cijene dionica su ove sedmice snažno porasle jer su znaci usporavanja rasta ekonomije podržale nadu da bi inflacija uskoro mogla oslabiti

Na svjetskim berzama cijene dionica su ove sedmice snažno porasle jer su znaci usporavanja rasta ekonomije podržale nadu da bi inflacija uskoro mogla oslabiti, pa bi centralne banke mogle biti manje agresivne u povećanju kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones ove sedmice porastao 5,4 odsto na 31.500 bodova, dok je S&P 500 skočio 6,4 odsto na 3.911 bodova, a Nasdaq indeks 7,5 odsto na 11.607 bodova, prenosi SEEbiz.

Snažan skok indeksa zahvaljuje se nizu podataka koji pokazuju da rast američke ekonomije počinje usporavati, a da je povjerenje potrošača osjetno palo.

To, inače, ne bi bila dobra vijest za tržište kapitala, ali u okruženju u kojem američka centralna banka agresivno povećava kamatne stope kako bi spustila inflaciju s najviših nivoa u 40 godina, to je podržalo tržište.

Ulagači se, naime, nadaju da bi Fed ipak mogao biti manje agresivan u povećanju kamata, s obzirom na to da se njegov cilj o „hlađenju“ privrede, a time i suzbijanju inflacije, počinje nazirati.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do marta iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 odsto, dok su još prošle sedmice procjenjivali da bi kamata tada mogla iznositi četiri odsto.

„Očekivanja o tempu daljeg povećanja kamata Feda jedan su od razloga što je tržište posljednjih dana tako snažno”, kazao je Peter Tuz, predsjednik u kompaniji Chase Investment Counsel.

Podršku tržištu pružio je i pad cijena sirovina jer to znači da bi inflatorni pritisci uskoro mogli popustiti. Ipak, ostaje pitanje hoće li Fed uspjeti „mekano“ prizemljiti privredu ili slijedi recesija.

To nije samo recesije u američkoj, nego i svjetskoj ekonomiji, jer i u mnogim drugim zemljama centralne banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Analitičari Citigroupa poručili su da postoji gotovo 50 odsto šansi da će svjetska ekonomija uroniti u recesiju.

„Fed želi da vidi usporavanje rasta, što novi podaci pokazuju. Rast se usporava, a hoće li ekonomija uroniti u recesiju, to je veliko pitanje”, kazao je James Ragan, direktor u kompaniji D.A. Davidson.

Nakon što je nedavno S&P 500 indeks zaronio duboko u područje „medvjeda“, odnosno više od 20 odsto ispod rekordnog nivoa, ove sedmice je nadoknadio dio gubitaka. Međutim, nito nije siguran je li to znak oporavka tržišta ili slijedi novi pad.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,7 odsto na 7.208 bodova, a pariski CAC 3,2 odsto na 6.973 boda. Frankfurtski DAX je oslabio 0,1 odsto na 13.118 bodova,

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je porastao dva odsto na 26.491 bod.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:29