/ - FOTO: UNSPLASH - NIU NIU MENGMENGNIU
01/05/2024 u 21:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšeno oko 300 propalestinskih demonstranata na Univerzitetu Kolumbija

Policija je izvršila raciju na Univerzitetu Kolumbija i uhapsila oko 300 propalestinskih demonstranata, od kojih su neki zauzeli zgradu kampusa. Policija je uklonila protestni kamp koji je škola Ivy League pokušavala da demontira skoro dvije sedmice.

Predsjednica Univerziteta Minous Safik objavila je pismo u kojem je zatražila od policije da ostane u kampusu najmanje do 17. maja - dva dana nakon diplomiranja - "kako bi održala red i osigurala da se kampovi ne uspostave ponovo".

U roku od tri sata kampus je očišćen od demonstranata, rekao je portparol policije, dodajući da je izvršeno na "desetine" hapšenja.

- Slobodna, slobodna, slobodna Palestina - uzvikivali su demonstranti ispred zgrade, prenosi RSE.

Drugi su vikali "Pustite studente".

- Kolumbija će biti ponosna na ove studente za pet godina - rekla je Sveda Polat, predstavnica jedne studentske grupe koja je organizovala proteste.

Demonstranti su imali tri zahtjeva: otpuštanje kompanija koje podržavaju izraelsku vladu, veću transparentnost u finansiranju univerziteta i amnestiju za studente i profesore koji su disciplinovani zbog protesta.

Univerzitet je ranije upozorio da se studenti koji su učestvovali u okupaciji zgrade kampusa suočavaju sa akademskim isključenjem.

Okupacija je počela preko noći kada su demonstranti razbili prozore i upali unutra.

Napad Hamasovih militanata iz Gaze 7. oktobra na južni Izrael i izraelska ofanziva na palestinsku enklavu, koja je uslijedila, pokrenuli su najveći izljev studentskog aktivizma u SAD od antirasističkih protesta 2020. godine.

Mnoge demonstracije širom zemlje susrele su se sa optužbama za raspirivanje antijevrejske mržnje. Propalestinska strana, uključujući Jevreje koji se protive izraelskim akcijama u Gazi, kažu da su nepravedno označeni kao antisemitski jer kritikuju izraelsku vladu i izražavaju podršku ljudskim pravima.

Pitanje je poprimilo politički prizvuk uoči predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru, a republikanci su optužili neke administratore univerziteta da zatvaraju oči pred antisemitskom retorikom i uznemiravanjem, piše Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 10:29