Ilustracija / - SKRINšAT
24/09/2022 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska pojačava snabdijevanje gorivom iz strateških rezervi

Vladina uredba o puštanju u promet naftnih derivata iz strateških zaliha ostaće na snazi sve dok to situacija bude apsolutno zahtijevala

Švajcarska Vlada najavila je da će početkom okrobra na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala snabdijevanje domaće privrede naftnim derivatima, prenosi Mina.

Gorivo iz rezervi trebalo bi da nadoknadi nedovoljno snabdijevanje zbog ograničenih teretnih kapacitete na rijeci Rajni i logističkih problema s stranim željezničkim prevozom, prenosi SEEbiz. Vlada je ove godine već dva puta de facto plasirala na tržište gorivo iz strateških rezervi tako što je kompanijama koje su dužne da ih pune odobrila manje kvote nego inače.

Strateške rezerve ili obavezne zalihe benzina, dizela i lož ulja dovoljne su za oko 4,5 mjeseca normalne potrošnje. U slučaju kerozina, rezerve su dovoljne za otprilike tri mjeseca, navodi se u saopštenju Vlade.

Vladina uredba o puštanju u promet naftnih derivata iz strateških zaliha ostaće na snazi sve dok to situacija bude apsolutno zahtijevala.

Naftni derivati iz rezervi posljednji put su pušteni u prodaju 2005, 2010. i 2019. godine. Iz Vlade su kompanijama preporučili da, ako mogu, od početka oktobra umjesto prirodnog gasa koriste lož ulje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:36