Sjedište SZO / - (Фото: EPA/SALVATORE DI NOLFI)
18/09/2023 u 15:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO apeluje na Kinu: Tražimo sve informacije o porijeklu korone

Virus je prvi put identifikovan u kineskom gradu Vuhanu decembra 2019. godine prije nego što se raširio na globalnom nivou izazvavši smrt skoro sedam miliona ljudi

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je Peking da pruži više informacija o porijeklu kovida-19.
On je rekao i da je spreman da pošalje drugi tim istraživača, izvijestio je danas Fajnenšel tajms.

- Vršimo pritisak na Kinu da pruži potpun pristup informacijama i tražimo od drugih zemalja da to pitanje pokrenu tokom svojih bilateralnih sastanaka i da podstiču Peking da sarađuje - rekao je generalni direktor SZO za taj list.

Izjava šefa SZO dolazi u trenutku dok se zdravstveni zvaničnici i farmaceutske kompanije širom svijeta utrkuju da razviju poboljšane vakcine za borbu protiv novih varijanti korona virusa, prenosi Rojters.

Gebrejesus je dugo vršio pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o porijeklu kovida-19, rekavši da se to do sada nije desilo, kao i da su sve hipoteze ostale na stolu.

Virus je prvi put identifikovan u kineskom gradu Vuhanu decembra 2019. godine prije nego što se raširio na globalnom nivou izazvavši smrt skoro sedam miliona ljudi.

SZO je sprovela početnu istragu o porijeklu Kovida 2021. godine, a skoro četiri godine od kada su se slučajevi virusa prvi put pojavili u Vuhanu, naučnici nisu ništa bliže otkrivanju njegovog porijekla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:39