Ilon Mask odustao od kupovine Tvitera / - SHUTTERSTOCK
18/11/2022 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Teror Maska koji je natjerao 75 odsto zaposlenih da najavi otkaz u Tviteru

Nakon otpuštanja, osnivač Spejs Iks-a je branio svoje postupke, rekavši da nije imao „izbora“, već da je morao da smanji broj zaposlenih jer kompanija posluje sa dnevnim gubitkom od četiri miliona dolara

Zaposlenima u Tviteru rečeno je da će kancelarije kompanije biti privremeno zatvorene, dok je istovremeno novi vlasnik Ilon Mask na svom Tviter profilu objavio gusarsku zastavu i „mim“ na kom je prikazana sahrana Tvitera. Maks nije pojasnio šta te objave znače, ali korisnici su zabrinuti za budućnost „plave ptičice“.

Masovna otpuštanja

Naime, poslednji potez najbogatijeg čovjeka na svijetu koji je nedavno kupio Tviter za 44 milijarde dolara, dolazi nakon niza čudnih poteza. Mask je prvo otpustio gotovo cijeli menadžement – izvršnog direktora Paraga Agravala, finansijskog direktora Neda Segala, pravnicu Vidžaju Gade i pravnog savjetnika Šona Edžeta. Sam je sebe postavio za jedinog člana upravnog odbora, dok je sve ostale članove smijenio. Potom je otpustio polovinu od 7.500 zaposlenih, a zatim se milijarder obrušio na one koji su ostali.

Nakon otpuštanja, osnivač Spejs Iks-a je branio svoje postupke, rekavši da nije imao „izbora“, već da je morao da smanji broj zaposlenih jer kompanija posluje sa dnevnim gubitkom od četiri miliona dolara.

Ponoćni mejl zbog kog zaposleni bježe

U mejlu koji je u ponoć poslao zaposlenima, Mask je tražio od njih da budu „krajnje tvrdokorni“, najavio „dugotrajan i veoma intenzivan rad“ i dodao da će jedino izvanredne performanse biti zadovoljavajuće.

- U perspektivi, da bismo ostvarili prodor Tvitera 2.0 i uspeli u sve konkurentnijem svetu, moraćemo da budemo ekstremno angažovani. To će podrazumijevati duge radne sate uz visok intenzitet rada. Samo će izuzetan radni učinak dobiti prolaznu ocijenu, navodi se u poruci Maska.

Dodao je da će vođenje Tvitera biti mnogo više oslonjeno na inženjering pod njegovim vođstvom, i da će „oni koji pišu sjajan kod činiti većinu našeg tima i imati najveći uticaj“.

Takođe, tražio je od zaposlenih da do četvrtka odluče da li žele da ostanu u kompaniji. Oni koji žele da nastave rad na Maskovoj verziji Tvitera trebalo je da kliknu na link u mejlu, a oni koji to ne učine u datom roku biće automatski otpušteni i dobiće otpremninu koja odgovara visini tri mjesečne plate.

Zvanično nije saopšteno kako su zaposleni odgovorili, ali reporterka časopisa „Fortune“ Kajli Robinson tvrdi da njeni kontakti u firmi vjeruju da je oko 75 odsto svih radnika ignorisalo mejl. Takođe, sudeći prema anketi na aplikaciji „Blind“, nema mnogo voljnih da rade sa Maskom.

Naime, 42 odsto od 180 ljudi koliko je popunilo anketu izabralo je odgovor: „Biram izlaznu opciju, slobodu!“. Četvrtina je rekla da je odlučila da ostane, ali „nevoljno“, a samo sedam odsto učesnika ankete biralo je opciju: „Ostajem, ja sam hardkor“.

Mask: Bankrot nije isključen

Dodatnoj histeriji doprinijela je i izjava Ilona Maska da bi kompanija sledeće godine mogla da izgubi milijarde dolara i da bankrot nije isključen.

Na sastanku sa zaposlenima, čije detalje prenosi Rojters, Maks je rekao da je nedavno prodao akcije „Tesle“ da bi „spasao Tviter“. Prodaja 19,5 miliona dolara vrijednih akcija obavljena je po prosječnoj cijeni od oko 202 dolara po akciji, za razliku od 290 koliko je vrijednost akcija iznosila u avgustu.

Mask je prethodno kritikovao Tviterovu potrošnju i kulturu rada navodeći da je kompaniji potrebno veliko smanjenje rashoda i ponovno pokretanje njenih servisa.

(N1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 15:10