/ - SHUTTERSTOCK
28/01/2024 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri američka vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu, povrijeđeno najmanje 25

Ubistvo trojice Amerikanaca u Kuli 22 u Jordanu u blizini granice sa Sirijom predstavlja značajnu eskalaciju ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku

Tri vojnika američke vojske su poginula, a najmanje dvadesetak je povrijeđeno u napadu dronom tokom noći na malu američku ispostavu u Jordanu, rekli su američki zvaničnici za CNN, što je prvi put da su američke trupe na Bliskom istoku ubijene od početak rata u Gazi, javlja CNN.

Ubistvo trojice Amerikanaca u Kuli 22 u Jordanu u blizini granice sa Sirijom predstavlja značajnu eskalaciju ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku.

Centralna komanda SAD potvrdila je u saopštenju u nedjelju da su tri pripadnika vojske poginula, a 25 povrijeđeno u jednosmjernom napadu dronom koji je „udario na bazu na sjeveroistoku Jordana“.

Od petka je bilo više od 158 napada na američke i koalicione snage u Iraku i Siriji, iako su zvaničnici opisali stalnu salvu dronova, raketa i projektila kao neuspješne jer često nisu izazvali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

Nejasno je zašto protivvazdušna odbrana nije uspjela da presretne dron, što je izgleda bio prvi poznati napad na Kulu 22 otkako su napadi na američke i koalicione snage počeli 17. oktobra. Američke snage u ispostavi su dio misije savjetovanja i pomoći sa Jordanom.

Američki zvaničnici su više puta izjavili da ne žele da sve veće tenzije širom Bliskog istoka prerastu u regionalni rat. Upitana prošle nedjelje da li je Pentagon procijenio da zasuptnici Irana pojačavaju napade na američke snage, zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing je rekla: „Ne nužno, ne“.

U prethodno snimljenom intervjuu za ABC News koji je emitovan u nedjelju ujutru, predsjedavajući Združenog generalštabova general CK Braun rekao je da je dio posla SAD da „uvjere da se stvari dešavaju na Bliskom istoku da ne dođe do sukoba proširiti.“

- Cilj je da ih odvratimo i ne želimo da idemo putem veće eskalacije koja vodi ka mnogo širem sukobu u regionu- rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:14