/ - FOTO: PRINTSCREEN
20/06/2023 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trka sa vremenom u potrazi za podmornicom: Nestali i milijarder i pakistanski bogataš

Pretpostavlja se da je nestala podmornica posljednji put poslala signal kad je bila direktno iznad svog odredišta - Titanika

Spasioci u udaljenim dijelovima Atlantskog okeana trkaju se sa vremenom kako bi, prije nego što putnicima nestane kiseonika, kojeg bi, prema proračunima, mogli imati do četvrtka uveče, pronašli izgubljenu turističku podmornicu.

Britanski milijarder Hamiš Harding, te jedan od najbogatijih ljudi Pakistana Šahzada Davud i njegov sin Sulejman Davud su među petoro nestalih u podmornici američke kompanije "OceanGate" "Titan", koja je krenula ka olupini Titanika, a onda i nestala.

Porodica Davud je među najbogatijima u Pakistanu, ali ima jake veze sa Velikom Britanijom, a vjeruje se da Šahzada živi u vili u Sariju sa suprugom Kristin, motivacionim govornikom, sinom Sulejmanom i kćerkom Alinom.

Šahzadin otac Husein je predsjednik korporacije "Davood Hercules", koja proizvodi hemikalije i "Engro Corporation", koja proizvodi đubriva, hranu i energiju. Rođen je u Mumbaju, ali se školovao na Univerzitetu u Šefildu.

Otac i sin bili su u podmornici koja je vodila turiste da vide čuveni brod koji leži 3.800 metara ispod površine Atlantika.

Pretpostavlja se da je nestala podmornica posljednji put poslala signal kad je bila direktno iznad svog odredišta - Titanika.

U podmornici je i Pol-Anri Nargeolet, svjetski poznati istraživač, a vjeruje se da je izvršni direktor "OceanGatea", u čijem je vlasništvu podmornica, Stokton Raš, peti član posade.

(VIDEO) Evo kako izgleda nestala podmornica za obilazak Titanika, karta 250.000 dolara

Posada, koja je krenula oko četiri sata ujutro u nedjelju, izgubila je komunikaciju sa matičnim brodom podmornice "Polar Prince" sat i 45 minuta nakon dvosatnog spuštanja. Posada ima kisika do četvrtka naveče.

Spasioci su saopštili su da je podmornica mogla da se zaglavi u olupini Titanika koji je oko 600 kilometara od Njufaundlenda u Kanadi. Takođe, oni strahuju da je plovilo previše duboko da bi se podmornica spasila sa posadom i da je jedini način spasavanja korišćenje vozila na daljinsko upravljanje. Podmornica komunicira sa matičnim brodom slanjem "pinga" na svakih 15 minuta.

- Izuzetno ozbiljna i strašna situacija. Teško je reći šta se zapravo dogodilo kad potpuno izgubite komunikaciju - rekao je Džon Mikson, bivši pripadnik obalske straže.

Iz obalske straže su naveli da je lociranje podmornice dodatno otežano zbog dijelova olupine broda.

Podmornica je napravljena od karbonskih vlakana debljine 12 centimetara, pokrivena kupolom od titanijuma na svakom kraju. Kako bi se kretale, "Titan" podmornice se oslanjaju se na poruke sa matičnog broda, koji ima daje smjer kretanja.

Podmornica je dizajnirana tako da može da primi tačno pet osoba dnevno, u njoj nema stolica niti bilo kakvih sedišta, a putnici sjede na podu, bez cipela, skrštenih nogu. Na prednjoj strani nalazi se mali toalet. Karte za ovu misiju, pod nazivom "Titanic Dive Experience 2023", koštaju 250.000 dolara, i tu je uključeno osmodnevno putovanje uz ronjenje do olupine Titanika.

Koliko je ova ekspedicija opasna, svjedoči i izjava Majka Rajsa, pisca i producenta iz Njujorka koji je prošle godine išao "Titanom".

- Potpisujete ugovor o odricanju od odgovornosti, u kome se nekoliko puta navodi da biste mogli da umrete na putovanju. Na prvoj stranici vam pominju smrt tri puta, tako da nikada ne prestanete da mislite o tome. Dok sam ulazio u podmornicu, pomislio sam da bi to mogao biti moj kraj - opisao je Rajs za BBC prošlogodišnje iskustvo.

Milijarder i izvršni direktor "Action Aviation" u Dubaiju Hamiš Harding, koji je bio u svemiru, posjetio je oba pola, oplovio svijet i drži tri Ginisova svjetska rekorda, uključujući i najduže vrijeme provedeno na dnu okeana.

Podmoricu traže u području 700 kilometara južno od Sent Džonsa, odnosno Njufaundlenda. Američka obalska straža poslala je dva aviona C-130 Herkules a pridružili su joj se i kanadski C-130 i avion P8 opremljen podvodnim sonarom. Sonarne plutače su takođe raspoređene u tom području.

Titanik je potonuo 15. aprila 1912. na svom prvom putovanju od Engleske do Njujorka nakon što je udario u santu leda. Život je izgubilo više od 1.500 ljudi. Olupina je pronađena 1985. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:06