Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
09/04/2024 u 19:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska ograničila izvoz u Izrael dok ne dođe do primirja u Gazi

Turska će ograničiti izvoz širokog spektra proizvoda u Izrael, uključujući čelik i gorivo za avione, dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi, saopštilo je tursko ministarstvo trgovine, što je prva značajna mjera Ankare protiv Izraela posle šest mjeseci rata.

Turska osuđuje Izrael zbog kampanje u Gazi, koja je pokrenuta posle krvavog upada palestinske militantne grupe Hamas u Izrael 7. oktobra. Ankara je pozvala na momentalni prekid vatre, podržala korake za suđenje Izraelu za genocid i poslala hiljade tona pomoći za stanovnike Gaze, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, Ankara je takođe održavala komercijalne veze sa Izraelom uprkos svojoj snažnoj retorici, što je izazvalo reakciju u domaćoj javnosti.

U saopštenju izdatom posle najave Ankare da će preduzeti mjere nakon što je Izrael odbio turski zahtjev da učestvuje u ispuštanju pomoći iz vazduha, ministarstvo je saopštilo da će ograničenja stupiti na snagu od 9. aprila.

Rečeno je da će se mjere odnositi na izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije, uključujući gvožđe, mermer, čelik, cement, aluminijum, opeku, đubrivo, građevinsku opremu i proizvode, avio gorivo i drugo.

- Ova odluka će ostati na snazi sve dok Izrael, u skladu sa svojim obavezama koje proizilaze iz međunarodnog prava, hitno ne proglasi prekid vatre u Gazi i omogući nesmetan protok dovoljne (količine) humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodi se u saopštenju.

Erdogan: Turska čvrsto stoji iza lidera Hamasa

Ubrzo nakon što je počeo rat između Izraela i Hamasa, Turska i Izrael su povukli svoje ambasadore. Ovaj potez je prva značajna mjera koju je Ankara preduzela protiv Izraela od početka sukoba. Predsjednik Redžep Tajip Erdogan suočava se sa sve većim kritikama zbog trgovinskih veza njegove vlade sa Izraelom.

Policija je u subotu u Istanbulu privela desetine demonstranata koji su tražili prekid trgovine sa Izraelom. Vlasti su suspendovale dva policajca koja su učestvovala u incidentu, dok vlada radi na obnavljanju podrške naroda nakon ogromne pobjede opozicije na lokalnim izborima 31. marta.

Erdoganov stav prema Izraelu i sukobu u Gazi jedan je od ključnih faktora za to što je njegova stranka izgubila podršku na izborima, pri čemu je islamistička Nova stranka blagostanja (Jeniden Refa) povećala svoju popularnost na osnovu tvrđeg stava o Gazi.

Prema podacima koje je objavila Skupština turskih izvoznika (TIM), dok je trgovina sa Izraelom opala od 7. oktobra, izvoz u Izrael je rastao svakog mjeseca u 2024. do sada i vrijedio je 423,2 miliona dolara u martu.

Ukupan izvoz u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,1 milijardu dolara, što je pad od 21,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci TIM-a.

Izraelski ministar spoljnih poslova rekao je da je Turska "jednostrano prekršila" trgovinske sporazume svojom odlukom da ograniči izvoz u Izrael i da će Izrael odgovoriti sopstvenim trgovinskim ograničenjima na proizvode koji dolaze iz Turske.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da turski predsjednik "ponovo žrtvuje ekonomske interese naroda Turske kako bi podržao Hamas, a mi ćemo odgovoriti istom mjerom".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:07