/ - PIXABAY
21/04/2023 u 09:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Njemačkoj od iduće godine zabrana na nove sisteme za grijanje na gas i naftu

Njemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je u srijedu da je vlada odobrila nacrt zakona kojim se od 2024. godine zabranjuje instaliranje novih sistema za grijanje na naftu i gas

U cilju ispunjavanja klimatskih ciljeva i smanjenja zavisnosti od uvoznog prirodnog gasa, njemačka vlada je odobrila predlog zakona kojim će od sljedeće godine biti zabranjeno postavljanje novih sistema za grijanje na gas i lož ulje u zgrade i kuće, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Njemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je u srijedu da je vlada odobrila nacrt zakona kojim se od 2024. godine zabranjuje instaliranje novih sistema za grijanje na naftu i gas.

Vladajuća koalicija prošlog mjeseca se usaglasila da skoro svi novi sistemi grijanja koji će biti instalirani i u novim i u starim zgradama od 2024. treba da rade na makar 65 odsto obnovljive energije.

Plan je, kako navodi Rojters, dio ambicije Niemačke da postane karbonski neutralna do 2045. godine.

Prema nacrtu zakona, za grijanje kuća i stanova kao prihvatljiva alternativa grejanju na fosilna goriva moći će da se koriste toplotne pumpe koje rade na obnovljivu električnu energiju, daljinsko grijanje, električno grijanje ili solarni termalni sistemi.

Predložena meira je naišla na otpor unutar koalicije kancelara Olafa Šolca, dok kritičari tvrde da je preskupa i da će biti opterećenje za domaćinstva i stanare s niskim i srednjim prihodima.

Promiena bi Niemce mogla da košta oko 9,16 milijardi eura godišnje do 2028. godine, pokazuje nacrt zakona. Troškovi će pasti na pet milijardi od 2029. pošto se očekuje veće korišćenje obnovljive energije i povećanje proizvodnje pumpi za grijanje.

Predlog zakona o grijanju daje neka izuzeća, na primer za vlasnike kuća koji su stariji od 80 godina i koji imaju finansijske probleme. Za one koji prekrše nova pravila prijeti kazna od 5.000 eura.

Oko 78 odsto Nemaca je protiv planiranog zakona, pokazala je anketa kompanije Forsa. Oko 62 odsto anketiranih očekuje da će računi za grijanje porasti poslije prelaska na obnovljive izvore energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NJEMAČKAGAS NAFTA
01. maj 2024 23:26